Latorcai Csaba: szétszakítva is egyek voltunk, és egyek leszünk, míg magyarok élnek e tájakon

A nemzeti összetartozás napja jelzi, hogy szétszakítva is egyek voltunk, egyek vagyunk és egyek leszünk, míg magyarok élnek e tájakon – mondta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap Újszentivánon.

Latorcai Csaba a Csongrád-Csanád vármegyei településen tartott ünnepségen úgy fogalmazott, a magyarság összetartozása nem más, mint a Magyarországra kényszerített és „békeszerződésnek csúfolt diktátum” békévé fordítása.
A KDNP ügyvezető alelnöki posztját is betöltő politikus az újszentiváni községháza előtt emelt összetartozás emlékmű felavatása előtt azt mondta, a magyarság összetartozása arra biztat és bátorít, hogy higgyünk önmagunkban és abban, hogy a legnehezebb történelmi időkben is képesek voltunk és képesek leszünk sikeres válaszokat adni. E sikeres válaszok csak akkor találhatók meg, ha összefogunk és állhatatosan kitartunk a béke ügye mellett – tette hozzá.
Európa ismét kritikus időszakot él át, olyat, amikor a háború és az annak következtében kialakult gazdasági válság határozza meg mindennapjait – mondta Latorcai Csaba. Leszögezte: ez a kritikus időszak csak úgy élhető túl, és úgy építhető a közös jövő, ha a kontinens szellemi és morális értelemben is képes a megújulásra.
A politikus hangsúlyozta: „mi magyarok egy békétlen kontinens közepén is közös jövőt építünk”.
A közös jövő építéséhez fontosnak nevezte a béke melletti kiállást és a hitet abban, hogy csak együtt tehető sikeressé a 21. századi Magyarország, a magyar nemzet és egész Európa.
A nemzeti összetartozás napjának üzenete a béke üzenete – mondta az államtitkár.
Elődeink bátor életútjából, önfeláldozásából, helytállásából meríthető erő a nemzetépítő, nemzetegyesítő, Európát a keresztény értékek alapján megújítani szándékozó közös szolgálathoz – hangsúlyozta.
Közölte: június 9-én a magyar jövőről és egyúttal Európa sorsáról is döntünk.
Latorcai Csaba kiemelte, bízik abban, hogy a béke hangja utat tör magának, és ez esélyt ad arra, hogy felülkerekedhessen a józanság a háborús pszichózissal szemben.
„Ne feledjük azt, hogy ugyanazok a nagyhatalmak, amelyek 1920. június 4-én a békét diktálták, ma a háborút akarják diktálni” – fogalmazott, hozzátéve: „ahogy 1920. június 4-én, úgy most is a jövőnk, a megmaradásunk a tét”.