Az oltásszámoktól függ, mikor kezdődhet az újraindítás

A jelenlegi számítások szerint akkor lehet elkezdeni az újraindítást, ha az átoltottság eléri a 2,5 millió embert.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban közölte, hogy a járvány csúcsokat dönt hazánkban, ez nem az a pillanat, amikor lazítani lehetne. Ezért a jelenleg hatályban lévő korlátozások március 28-ig változatlan formában biztosan fennmaradnak.

A nagyhétre és a húsvétra vonatkozó szabályokról a járvány alakulásának függyvényében, a jövő héten hoz döntést a kormány.

A vírus terjedésének megakadályozására az oltások számának növelése jelenti a megoldást. Hazánkban folyamatosan és ütemesen zajlik az oltási program, minden héten négyszer, ötször több embert oltanak be, mint amennyien betegek lesznek. Az európai uniós tagállamok között továbbra is a második helyen állunk az átoltottság terén.

Az újraindításról szóló online konzultáció lezárult, annak eredményei alapján az operatív törzs készít javaslatot az újraindításra. Az, hogy mikortól következhet be a nyitás első lépése, a beoltottak számától függ majd. A jelenlegi számítások szerint akkor lehet elkezdeni az újraindítást, ha az átoltottság eléri a 2,5 milliót.

Az egészségügyi rendszer bírja a nyomást

A kórházakban van bőségesen szabad ágy, a lélegeztetőgépes ágyakból pedig a kapacitások fele még rendelkezésre áll. Az orvosok és az ápolók mellett a rezidenseket már javarészt beoltották és vezényelték is a szükséges helyekre, most pedig a végzős medikus hallgatók következnek, akik készen állnak arra, hogy részt vegyenek a munkában.