Czomba Sándor: új foglalkoztatási program segíti a munkatapasztalatok átadását

Új foglalkoztatási program segíti januártól a munkatapasztalatok átadását a nyugdíj előtt álló dolgozók és a pályakezdő fiatalok között, ami hozzájárul a vállalkozások munkaerő-utánpótlásának zökkenőmentes lebonyolításához – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában szerdán.

Czomba Sándor kifejtette: a munkahelyi generációváltást segíti, ha a nyugdíjba készülő tapasztalt munkavállaló és a pályakezdő egyszerre van jelen, együtt dolgozik egy munkahelyen.
A nyugdíj előtt álló 64 éves dolgozó az utolsó évben 8 óra helyett 6 órás munkaidőben dolgozhat, ugyanakkor 150 ezer forintos mentorálási támogatást kap, ami beépül a munkabérébe. A regisztrált álláskereső pályakezdők foglalkoztatásához a munkáltatók a garantált bérminimum időarányos részéig, 244 ezer forintos bruttó bérig támogatást vehetnek igénybe – ismertette a részleteket az államtitkár.
Az egy év után féléves továbbfoglalkoztatási kötelezettsége van a vállalkozásnak, de abban bíznak, hogy a pályakezdő fiatalok tartósan ott tudnak maradni a munkahelyeken – tette hozzá.
A pilot programként induló új kezdeményezésre mintegy 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre, ami 400-500 fiatal munkába állását segíti – közölte Czomba Sándor.
Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta: január első felében kiírják a pályázatot, amelyre bármilyen területről jelentkezhetnek a feltételeknek megfelelő munkáltatók. A tapasztalatok alapján átgondolják és szükség esetén módosítják majd a programot, amit a későbbiekben szeretnének szélesebb körben tovább vinni – jelezte.
Czomba Sándor a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról az M1 aktuális csatornán és a Kossuth rádióban is hangsúlyozta: amíg van magyar munkavállaló, addig magyarokkal töltik be az üres álláshelyeket.
A jogszabály alapján addig harmadik országbeli dolgozó alkalmazására nem kapnak engedélyt a munkáltatók, amíg a magyar regisztert át nem nézték, és ha van jelentkező, akkor a magyar munkavállaló kapja az állást. Harmadik országbeliekre mindenképpen csak átmeneti megoldásként számítanak – fejtette ki a GFM államtitkára.