EM: keddtől lehet pályázni a „Zöld Óvoda” címre

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) és a Belügyminisztérium által meghirdetett „Zöld Óvoda”, „Címmegtartó Zöld Óvoda” és „Örökös Zöld Óvoda” cím elnyerésére keddtől lehet pályázni.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében az EM arra hívta fel a figyelmet, hogy a minél fiatalabb korban megkezdett szemléletformálás alapvető fontosságú, ezt segítik a Zöld Óvodák is, amelyekben a gyermekek életkoruknak megfelelő, élményekre és tapasztalatra épülő környezeti nevelést kapnak.
Idézték Raisz Anikót, a tárca környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkárát, aki szerint a „Zöld Óvoda” minősítő cím pályázat elősegíti a környezettudatos és fenntarthatósági szempontok, értékek elterjesztését, biztosítja az élményekre és tapasztalatokra épülő környezeti nevelést az intézményekben.
A program pályázati rendszere 17 éve indult és évről évre egyre több intézmény érdeklődik iránta. Jelenleg mintegy 1100 óvoda a tagja.
A kormány célja, hogy a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózata a mentorálási rendszerrel, az akkreditált pedagógus-továbbképzéssel és új oktatási segédeszközök biztosításával még tovább bővüljön – tette hozzá Raisz Anikó.
A cím garancia arra, hogy az intézményben megalapozzák a gyerekek ökoiskolai nevelését, mivel helyiségeinek kialakítása segíti az egészséges életmódot. Emellett lehetőség szerint biztosítják a szelektív hulladékgyűjtést és óvodakertet alakítanak ki. Az óvodák figyelmet fordítanak a szülők és a helyi társadalmi közösségek környezettudatos szemléletformálására is – közölték.
A pályázó óvodák a felhívásban meghatározott kritériumrendszer alapján önértékelést készítenek, melyben számot adnak az óvodában folyó, a fenntartható fejlődés elvei szerinti tevékenységek tartalmáról, a környezeti nevelés szintjéről, az innovációs tevékenységek jellemzőiről és a fenntarthatóság szempontjai szerinti működtetésről.
Amennyiben egy óvoda három alkalommal elnyerte a „Zöld Óvoda” címet, megpályázhatja a visszavonásig érvényes „Címmegtartó Zöld Óvoda” vagy az „Örökös Zöld Óvoda” címet. A pályázatokat szeptember 30-ig lehet benyújtani.
A felhívásról további részletek a www.zoldovoda.hu oldalon olvashatók – áll a közleményben.