Kelemen Hunor: példaértékű Szatmárnémeti és Szatmár megye fejlesztése

Szatmárnémeti és Szatmár megye utóbbi időszakban történt fejlesztése példaértékű nem csak a térség, hanem egész Románia számára – mondta Kelemen Hunor kedden Szatmárnémetiben.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a partiumi városban és megyében tett kampánykörútja során az újrázni készülő Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármester és Pataki Csaba Szatmár megyei tanácselnök kíséretében a szatmárnémeti nemzetközi repülőteret, az új hidat és a felújított régi főteret tekintette meg.
„Szatmárinak lenni, Szatmár megyeinek lenni büszkeség, hisz itt olyan lokálpatrióta emberek élnek, akik a helyi értékeket fontosnak tartják, és a közösséget építették, erősítették” – mondta az RMDSZ újrázni készülő önkormányzati vezetőire utalva. Aláhúzta: Kereskényi Gábor és Pataki Csaba együttműködve valósította meg a nagy infrastrukturális projekteket, melyek az embereket szolgálják.
Szatmár megyében az elmúlt időszakban hatalmas összeget, 500 millió eurót fektettek be európai uniós alapokból, mely kiegészíti a helyi és megyei költségvetést. Ezáltal javult a megyeszékhely és a megye arculata, nőtt az életminőség – mondta. „Ma itt élni azt jelenti, van remény arra, hogy a sorsunkat alakítjuk, és nem vagyunk kiszolgáltatottak mások kénye-kedvének” – értékelt.
Kelemen Hunor úgy vélte, erre minden szatmári ember büszke lehet, és arra kérte őket, szavazzanak bizalmat az újrázni készülő önkormányzati vezetőknek, valamint az RMDSZ többi jelöltjének és EP-listájának.
Az RMDSZ elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy Szatmár megyében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) összefogott a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR), és egyetlen céljuk, hogy Szatmár megyét magyarok nélkül vezessék. Sajnálatát fejezte ki, hogy a kisebbik román kormánypárt egyetlen országos vagy regionális vezetője sem határolódott el a szatmári együttműködéstől, melyre nem volt példa a román belpolitikában.
Kereskényi Gábor polgármester elmondta: az elmúlt időszakban sok volt a kihívás, és sikerült helytállni, jóra fordítani a város arculatát. Hangsúlyozta, hogy a projektek folytatásához többségre van szükség a helyi önkormányzatban és egy jó együttműködésre a Szatmár megyei közgyűlés vezetésével. Rámutatott: vannak politikusok, akik a múlt fogságában akarják tartani a várost, de a fejlesztés a helyes út, ehhez kérte a szatmáriak támogatását.
Pataki Csaba Szatmár megyei tanácselnök is a fejlesztéseket emelte ki az elmúlt két mandátumból. Elmondta: a megyében a korábbi kettő helyett ma öt híd van, és újabb kettő tervezés alatt áll. A szatmárnémeti repülőteret is fejlesztették, és a térséget gyorsforgalmi út köti majd össze Európával – emelte ki.
Az RMDSZ-es megyevezetés a kulturális és oktatási intézményeket is felújította – mondta -, míg a megvalósulatlan projekteknek a többi párt akadékoskodása az oka. Aláhúzta, hogy vasárnap az RMDSZ mindegyik listáján számít a szatmáriak voksára, fontos, hogy az erdélyi magyar közösségnek Európában is erős hangja legyen.
Szatmár megyét és Szatmárnémetit az RMDSZ kiemelt helyszínnek tekinti a június 9-i romániai EP- és helyhatósági választásokon, mivel az etnikai aránynak köszönhetően nagy esély van a magyar jelöltek győzelmére.