Koronavírus – A Magyarországra érkezett vakcinák típusáról és mennyiségéről jelent meg összeállítás a koronavirus.gov.hu oldalon

A Magyarországra érkezett vakcinák típusáról és mennyiségéről jelent meg összeállítás pénteken koraeste a koronavirus.gov.hu oldalon.

A kormányzati oldalon közzétett tájékoztató szerint csütörtökön újabb vakcinaszállítmányok érkeztek: 54 ezer adag Moderna és 21 ezer 600 adag AstraZeneca. Ez utóbbi – jegyezték meg – kevesebb, mint harmada a korábban ígért szállítmánynak, és a következő hetekben is csak csökkentett szállítmányok várhatóak. Mindkét oltóanyagot a regisztrált idősek oltására fogják elsősorban használni – jelezték.
Mint felidézték, Magyarország immár öt oltóanyaggal rendelkezik, ennek is köszönhető, hogy felgyorsulhatott az oltás, és már több mint 1,5 millió a beoltottak száma és Magyarország ezzel immár a második helyen van az átoltottságban az uniós ranglistán.
Az összeállításban úgy fogalmaztak: „a baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz”.
Az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra – közölte a koronavirus.gov.hu oldal.
Az összeállításban jelezték: Magyarország az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növelte a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét, így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig a 7 százaléka érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca).
Kitértek rá: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már jelentette, hogy forgalmazásra ajánlja az Európai Unióban a Johnson & Johnson oltóanyagát is, de ennek a szállítása várhatóan csak április második felében kezdődik el.  A Janssen vakcinából 4,36 millió adagot vár Magyarország, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez az első olyan vakcina, amely egydózisú – emeleték ki.
Az összeállítás szerint „miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik”, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország orosz és a kínai vakcinák beszerzésére is szerződött, ezekből összesen további 3,5 millió ember oltására elég vakcina érkezik majd a következő hónapokban.
A kínai vakcinából – folytatták – eddig három szállítmány érkezett, az első több mint félmillió adagos szállítmányt a háziorvosok gyakorlatilag mára eloltották a regisztrált idősek körében, a második 450 ezer adagos szállítmányt jövő héten kezdik felhasználni a már beoltott idősek második körös oltására.
Az ezen a héten érkezett 100 ezer adag kínai vakcinával a szükséges hatósági vizsgálat után lehet majd oltani, szintén a regisztrált idősek első és második körös oltására használják majd – ismertette az oldal.
Az eddig érkezett Szputnyik-vakcinával a regisztrált idősek oltását végezték a kórházi oltópontokon, a legutóbb érkezett 180 ezer adag első dózisú vakcina alkalmazását a Nemzeti Népegészségügyi Központ(NNK) hétfőn engedélyezte, és  ezt a hét második felében szállították ki a kórházi oltópontokra, ahol a háziorvosok által beküldött regisztrált időseket oltják vele.
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 4-én bejelentette, hogy a Humángyógyszer Bizottsága megkezdte az orosz fejlesztésű Szputnyik V (Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni oltóanyag folyamatos felülvizsgálatát. Az EMA közleménye szerint az oltóanyag uniós kérelmezője az R-Pharm moszkvai székhelyű gyógyszergyár németországi leányvállalata.
A koronavirus.gov.hu tájékoztatója leszögezte: „magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll”. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt héten nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket – idézték fel.
Az összeállítás hangsúlyozta: a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, egyre nő a betegek száma, ezért az oltási stratégia is változott. Az a cél, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Ennek érdekében a beérkező vakcina-szállítmányokat teljes mértékben bekapcsolják az oltásokba és változott egyes vakcinák alkalmazása is – részletezték.
Mint közölték, márciustól a Pfizer-BionTech második adagját a korábbi 21 nap helyett 35 napos különbséggel, az AstraZeneca második adagját a korábbi 4 hét helyett 12 hetes különbséggel adják be. Emellett az eddig csak 18-59 év közöttiek oltására engedélyezett AstraZeneca alkalmazása is megváltozott, már 60 év felettieket is olthatják vele a háziorvosok. Az operatív törzs kifejezetten azt kérte a háziorvosoktól, hogy a még be nem oltott regisztrált időseket oltsák ezzel a vakcinával is, hogy az idősek minél előbb védettek legyenek. Az eddig regisztrált idősek több mint fele már megkapta az oltást – írták.
Az összeállítás végén táblázatos formában is ismertetik a Magyarország által lekötött EU-s beszerzésű és keleti vakcinák mennyiségét. Továbbá Magyarországon jelenleg alkalmazott vakcinákról – szintén táblázatos formában – közlik azok gyártóit, hogy hány oltás szükséges azokból, hány nap különbséggel, valamint hogy krónikus betegeket oltanak-e vele.