Orbán Viktor: háborúról és békéről szól a június 9-ei választás 

Egy újabb témáról, a világgazdasági versenyről a miniszterelnök elmondta, ha valaki kiszáll, akkor körhátrányba kerül, és Európa ebben a helyzetben van. Az amerikaiak gond nélkül tudják eladni a fölöslegeiket olajból és gázból is, miután az európaiaknak megtiltották, hogy az oroszoktól vásároljanak.

Az oroszok közben kifejlesztették azokat a technikákat, hogy a gázt már tankhajókon, LNG terminálokon keresztül is tudják mozgatni a világban. A kínaiak pedig azt látják, hogy az egész világon átalakuló erőviszonyok mind az ő kezükre játszanak – jellemezte a világgazdasági helyzetet a miniszterelnök.
Azt mondta: az „ellentámadást nekünk, békepártiaknak két fronton kell megnyitnunk”. Az egyiket Európában, ahol nem csak arról van szó, hogy legyen több békepárti képviselő az Európai Parlamentben, mint háborúpárti, hanem arról is, hogy az európai emberek tolják a saját kormányaikat abba az irányba, hogy „kevesebb háború és több béke”.
A másik pedig az Egyesült Államok novemberi választása. Ha a mostani háborúpárti demokrata kormányzat marad, akkor nehéz lesz a béke irányába lépni. Ha Donald Trump visszatér, akkor se lesz egyszerű, de akkor az világos, átlátható és gyors cselekvést tesz lehetővé – mutatott rá Orbán Viktor.
A legfontosabbnak a miniszterelnök most az azonnali tűzszünetet nevezte. Kiemelte: egy biztonságérzet kéne, egy perspektíva, hogy azt hihessük mindannyian, hogy persze történt itt egy nagy baj, egy háború, de észnél vannak a vezetőink Európában és Amerikában is.
A kormányfő kifejtette: nem csak Soros György nyer ezen a háborún, többen vannak itt, akik spekulálnak, az egész fegyveripar, a fegyvervásárlást és gyártást hitelezők. Óriási pénzek és óriási tétek vannak az asztalon, és négy dolog kell az ő sikerükhöz.
Először kell fegyver, annak a gyártását majd meghitelezik. Aztán kell ember, aki hajlandó harcolni, mint az ukránok. Aztán kellenek olyan kormányok, amelyek mindezt akarják, ezeket lehetőleg meg kell venni, mint ahogy Magyarországon is a baloldalt megveszik. A negyedik fontos pedig a média, egy korrupt média kell, amelyet vagy ők tartanak kézben, vagy ők hoztak létre, amely háborúpárti hangulatot csinál – sorolta a miniszterelnök.
Magyarországról szólva Orbán Viktor elmondta: itt a média legalább fele liberális világértelmezést ad, a másik fele meg konzervatív, nemzeti szuverenista világértelmezést. Ez a tág mozgástér a világ leírására, értelmezésére Nyugaton nem áll rendelkezésre – tette hozzá.
Hozzátette: a háborús lobbinak azért nem mindegy, hogy Magyarország kimarad-e, mert ha kiderül, hogy sikeres tud lenni úgy, hogy kimarad, félőnek tekintik, hogy mások is megpróbálják majd ezt. Ezért a miniszterelnök szerint „veszélyes példaként” tekintenek a magyarokra.
A június 9-ei európai parlamenti választás Orbán Viktor szerint fontos állomás lehet, amely az európai politikai hadszínteret átrendezi. Az egész európai kontinensnek szüksége van arra, hogy a népek „lendítsenek egy nagyot, aztán billentsék fenéken azokat, akik bajt hoztak a nyakukra” – mondta.
A jelenlegit az általa valaha látott legrosszabb Európai Bizottságként jellemezte, amely átalakult egy háborús tanáccsá, az Európai Parlament pedig egy háborús testület lassan, miközben az emberek meg a béke felé mozdulnak. Vállaltak mindenféléket, amiket nem tudtak megvalósítani, hogy a szankciókkal véget vetnek a háborúnak, meg majd a zöld átmenettel versenyképessé teszik az ipart, ami közben kihal – fejtette ki.
Nemcsak a háborúról van szó – persze az messze-messze az a legfontosabb -, hanem az egész európai demokrácia életképességéről is beszélünk – mondta.
Európában annak kellene történnie, amit az emberek mondanak – jelentette ki. Ha békét akarnak, akkor békének kell történnie. Ha azt akarják, hogy a zöld átmenetet ésszerűsítsék, akkor „tessék ésszerűsíteni”. Ha azt akarják, hogy az agrárgazdákat ne lehessen „kinyírni ezekkel az idióta szabályokkal”, akkor „tessék azokat a szabályokat megváltoztatni”.
Ez az európai parlamenti választás most nem csak arról szól, hogy a 21 magyar helyet a pártok között hogyan kell szétosztani, hanem mindennek sokkal nagyobb tétje és sokkal tágasabb értelme van, mint lenni szokott. Nem „média hype-os”, vagy pártügyekről van szó, hanem háború és békéről, a jövőről, a gyerekeink jövőjéről, egyáltalán a magyar életlehetőségekről – zárta szavait a miniszterelnök.