Soltész Miklós: országszerte 50 katolikus óvoda épül, 70 pedig megújul

Magyarországon mintegy 50 katolikus óvoda épül, 70 pedig megújul a katolikus egyház országos óvodafejlesztési programjában a magyar kormány 67 milliárd forint támogatásával – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Kecskeméten.

Soltész Miklós a megújult és kibővült kecskeméti Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda Bocskai utcai tagintézményének átadóján arról beszélt, hogy a kereszténydemokrata és a fideszes politikai közösség nagy hangsúlyt fektet a családtámogatásra, a családok biztonságára.
Kiemelte: a támogató kormányzati és települési politikának, valamint az egyházak és a közösségek együttműködésének köszönhetően ma már sokkal több család vállal egy vagy akár több gyermeket is.
Az államtitkár azt mondta: a mostani V. Budapesti Demográfiai Csúcson több állam vezetője és családpolitikával foglalkozó szakembere megfogalmazta, hogy „irigykedve nézik az elmúlt 10-12 év magyar kormányzati és össztársadalmi lépéseit”.
Soltész Miklós szerint a kormányzati döntések önmagukban azonban keveset érnek, ha „a települések nem támogatják ezeket, illetve az egyházakkal nem sikerül szövetségre lépni a gyermekek nevelése és gondozása, valamint a családok mindennapi életre való felkészítésében”.
Emlékeztetve Orbán Viktor miniszterelnök szavaira, az államtitkár hangsúlyozta: ha a családpolitikai fordulatot jelentő intézkedések nem valósultak volna meg, Magyarországon az elmúlt időszakban 154 ezer gyermekkel kevesebb született volna.     A családpolitikai változások óriási eredményének nevezte, hogy az egyházak és közösségek szerepének is köszönhetően az elmúlt 11-12 év alatt majdnem a felére csökkent az abortuszok száma, annak ellenére, hogy Magyarországon nincs tiltó szabályozás, mint Lengyelországban.
Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere arról beszélt, hogy a katolikus egyház országos óvodafejlesztési programjában a megyei jogú városban három óvoda is megújulhatott a magyar kormány támogatásával.
Kiemelte az óvodapedagógusok munkáját, akik „nemcsak tanítják és nevelik a kicsiket, de minden gyermekre egyedi igényeik szerint figyelnek és vigyáznak rájuk, óvják őket”.
Szabó Ildikó, a Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda intézményvezetője elmondta: az országos óvodafejlesztési programban támogatásként kapott mintegy 477 millió forintból és a fenntartó Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye mintegy 100 millió forint összegű hozzájárulásával mintegy 18 hónap alatt a 21. századi óvodai-nevelési elvárásoknak és igényeknek minden tekintetben megfelelő intézmény épült.
Az épületet és használóit, a nyolc óvodai csoportba járó több mint 190 gyermeket és nevelőit Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke áldotta meg, aki arról beszélt, hogy a keresztény értékeket a születéstől kezdve át kell adni a gyermekeknek.
Hangsúlyozta: a pedagógia is azt vallja, hogy egy ember életében a legmeghatározóbb az első öt esztendő, hiszen fontos, hogy milyen környezetben nevelkedik a gyermek, „kap-e elég jóságot a szüleitől és a nevelőitől, amiből aztán a későbbekben erőt meríthet és kapaszkodhat”.