Az idei sárközi lakodalmat Bátán rendezik

Báta ad otthont az idei sárközi lakodalomnak június 22. és 25. között, a folklóreseményen tíz együttes néptáncosai lépnek fel, száz viseletes, sárközi lány, asszony mutat be karikázót.

A hagyományőrző programot 1966 óta rendezi meg közösen a népművészetéről ismert tájegység hat települése, Alsónyék, Báta, Decs, Őcsény, Pörböly és Sárpilis, a házigazda minden alkalommal más község.
Az esemény június 22-én, csütörtökön Decsen a sárközi települések emlékművének megkoszorúzásával, lakodalmi ételek főzőversenyével, Őcsényben kézműves-kiállítással kezdődik. A kézfogót másnap Sárpilisen rendezik, Alsónyéken folklórestet tartanak.
Bátán június 24-én, szombaton a tájháztól indul és a Szent Vér-templomig, majd a falu központjáig tart majd a lakodalmi menet, amelyben a meghívott hagyományőrző együttesek tagjai vesznek részt, és mutatják be – várhatóan három körben – a százszoknyás táncot – mondta Huszárné Lukács Rozália (Fidesz-KDNP), a község polgármestere az MTI-nek.
A mostani lakodalom a belső és a külső Sárköz településeinek találkozója is lesz – tette hozzá -, hiszen a programban részt vesznek a Sárközhöz kapcsolódó települések folklórcsoportjai Bogyiszlóról, Kalocsáról, Szeremléről, Zengővárkonyról.
A falu vezetője elmondta: a menyasszonyöltöztetés előtt épp egy bátai és szeremlei szokást mutatnak be a Holt-Duna partján. A faragott evezős udvarlás a Duna szemközti partjain fekvő két településen élt; a fiú annak jeléül adott a lánynak faragott evezőt, hogy tetszik neki, és szeretné feleségül venni.
A menyasszony bátai szokás szerint fehér esküvői ruhát visel majd, eltérően a sárközi falvak hagyományos, színes menyasszonyi ruhájától, díszes pártájától. A különbség oka az, hogy a sárközi települések között egyetlenként Báta többségében katolikus vallású falu maradt – jegyezte meg.
A felelevenítendő szokások között megemlítette a menyasszony “kifuttatását”. A lakodalmi vacsorán a vőfély éjfél előtt kitáncoltatja a menyasszonyt a teremből; gyertyát tesz az ujjai közé, az általa énekelt dal mindhárom versszaka után elfúj egy-egy gyertyát. Az utolsónál egy abrosszal takarják le a menyasszonyt, és “kifuttatják”. Ez azt jelenti, hogy vége lett a menyasszonyságnak, átöltözik, és mint új menyecske jön vissza az ünneplőkhöz a menyecsketáncra – magyarázta.
A lakodalmi menüt bátaiak készítik, a hagyományok szerint az ételsor része a bátai fokhagymás marhasült, amelyet kaláccsal kínálnak – mondta Huszárné Lukács Rozália.
Az alkalomból Bátán mutatják be a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi kulturális örökségek Magyarországon című fotókiállítását. A Sárköz népművészetének köszönhetően 2012-ben került fel a szellemi kulturális örökség hazai listájára.