„Biofüvet” árultak bűnszervezetben, vádat emeltek ellenük

Új pszichoaktív anyaggal, „biofűvel” kereskedő bűnszervezet tagjai ellen emeltek vádat Szekszárdon – közölte a Tolna Vármegyei Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

A Szekszárdi Járási Ügyészség 16 ember ellen emelt vádat néhány nappal a rendőrségi vizsgálat befejezése után, összesen 79 év szabadságvesztés kiszabását indítványozza – áll a közleményben.
A 10 férfiből és 6 nőből álló bűnszervezet tagjai többen rokonai egymásnak, és néhányan kényszerintézkedés, bűnügyi felügyelet hatálya alatt állnak. A bűnszervezet vezetője, egy 34 éves férfi más ügyben tölti jogerős börtönbüntetését.
A vádirat szerint a férfi – az elsőrendű vádlott – és élettársa 2018. októbertől 2020 tavaszáig alkalmilag, majd ezután rendszeresen kereskedett új pszichoaktív anyagokkal; 2020. októbertől a 2021. júniusi elfogásukig bűntársaikkal szervezetten kereskedtek szekszárdi házukban a tiltott szerekkel.
A feketepiacon „varázscigi”, „varázsdohány”, „vicces cigi”, „biofű”, „zen” néven értékesítették cigarettákba töltve az új pszichoaktív anyaggal átitatott dohányt, amelyet ők és társaik készítettek el. A cigaretta darabját 1000 forintért adták. A vádlottak a 18 évesnél fiatalabbakat is kiszolgálták. A drogért nemcsak pénzzel, hanem élelmiszerrel, csokoládéval is lehetett fizetni.
A bűnszervezet tagjai közül volt, aki az alapanyagok beszerzésében, az ehhez szükséges pénz szállításában, az elrejtésben, a cigaretták töltésében, illetve az eladásban vett részt.
A pszichoaktív anyagok hatóanyag-tartalma többszörösen meghaladta a jelentős mennyiség alsó határát. A bűnszervezet vezetője és élettársa legalább 23 500 szál cigarettát adott el, amivel legkevesebb 23,5 millió forinttal gazdagodott.
A járási ügyészség 12 vádlottal szemben fegyház-, néggyel szemben börtönbüntetés kiszabását kezdeményezi a Szekszárdi Járásbíróságnál, a bűnszervezet vezetőjére – beismerés esetén – 10 év fegyházbüntetést kérnek.