Észt embercsempészt tartóztattak le Tolnában

Letartóztatott egy észt állampolgárságú, de finnországi lakcímmel rendelkező embercsempészt a Szekszárdi Járásbíróság, aki kilenc, magát szírnek mondó migránst szállított furgonjával – közölte a Tolna Megyei Főügyészség szerdán az MTI-vel.

A 27 éves gyanúsított január 21-én Bonyhád külterületén egy magyar rendszámú furgonnal szállította a szír származású férfiakat, akiknek nem volt magyarországi tartózkodásra jogosító okmányuk. Az észt férfit bonyhádi járőrök őrizetbe vették – írták.
Az ügyészség tájékoztatása szerint a szír migránsok egy szerbiai menekülttáborból egy embercsempész segítségével, gyalog érkeztek Magyarországra, majd egy előre megbeszélt helyszínen szálltak be az észt férfi gépkocsijába, amellyel Ausztriába mentek volna. A magyarul nem beszélő gyanúsított a szállítással kapcsolatos tudnivalókat mobiltelefonon, angol nyelven kapta, egyelőre ismeretlen személytől.
A férfit bűnszervezetben, államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészéssel gyanúsítják, a bűncselekmény kettőtől tizenhat évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A járásbíróság január 23-án egy hónapra rendelte el letartóztatását.