Hat év fegyházra ítéltek egy bolgár embercsempészt Szekszárdon

Hat év fegyházra ítélt és nyolc évre kiutasított Magyarországról egy bolgár embercsempészt a Szekszárdi Járásbíróság – közölte a Tolna Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-vel.

A 23 éves férfi január 6-án az M6-os autópálya Tolna megyei szakaszán egy mikrobusszal kilenc, magát szír állampogárnak valló embert, köztük egy kiskorú fiút szállított, akik Ausztrián keresztül Németországba akartak eljutni. A gépkocsit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai állították meg.
A tájékoztatás szerint a migránsok embercsempészek segítségével jutottak el Szíriából Törökország, majd Görögország, Macedónia, Albánia és Koszovó érintésével Szerbiába, ahol a zombori menekülttáborban újabb embercsempészekkel vették fel a kapcsolatot. A szerb-magyar határt a határkerítés alatt fúrt illegális alagúton lépték át, majd egy erdő szélén várták az értük érkező járművet. A bolgár férfinak eddig nem azonosított tettestársa is volt, aki egy másik járművel előtte haladt az autópályán.
A Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírája múlt pénteken gyorsított eljárásban – osztva az ügyészség álláspontját – társtettesként, bűnszervezetben, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettében megállapította a vádlott bűnösségét.
A bíróság a fegyházbüntetés és a kiutasítás mellett elkobozta a bevándorlókat szállító gépkocsit is. Az ítélettel szemben az ügyész három munkanapi gondolkodási időt tartott fent, a vádlott és védője enyhítésért, valamint a minősítés megváltoztatása érdekében fellebbezett.
Az ügyész indítványára a bíróság – szökés és elrejtőzés veszélye miatt – a másodfokú eljárás befejezéséig elrendelte a vádlott letartóztatását.