Székely, lengyel és román táncegyüttesek a Bukovinai Találkozások folklórfesztiválon

Csaknem harminc, elsősorban székely hagyományőrző csoport, valamint egy-egy lengyel és román együttes részvételével rendezik meg a 34. Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklór Fesztivált augusztus 4. és 6. között Bonyhádon és a környező településeken.

Az idei fesztiválon már az első napon gazdag színpadi műsor várja a közönséget Bonyhádon a Kaszinó-kertben, ahol tizenkét néptáncegyüttes lép fel – mondta Csibi Krisztina, a szervező Magyarság Háza igazgatója az MTI-nek.
A megnyitó előtt Keresztes Andor, a pécsi egyházmegye székely referense tart misét; lesz székely bál, székely konyha – juhtúrós puliszkával és angyalbögyörővel -, az Örökség sátorban az esemény mindkét napján kiállítás mutatja be a székely viseleteket és Sebestyén Antalt, Hadikfalva 150 éve született esperes-plébánosát.
A fesztiválra 17 hazai település bukovinai székely kulturális csoportjai, erdélyi együttesek, Somoska, Klézse és Külsőrekecsin csángó, a szerbiai Pancsova székely hagyományőrzői érkeznek. A program vendége lesz Romániából az Ansamblul Cetina Vama, a lengyelországi Boleslawiec járásból a Zespól Folklorystyczny Podgrodzianki együttes.
A leglátványosabb a szombati felvonulás lesz, amelyen a csoportok csaknem hatszáz viseletes tagja vesz részt Bonyhádon – mondta az igazgató. Hozzátette: vasárnap nyolc Tolna, Baranya és Bács-Kiskun vármegyei településen lesz „szomszédolás”, Bonyhádvarasdon, Kétyen, Tevelen, Bátán, Garán, Cikón, Sombereken és Kakasdon is bemutatkoznak a fesztivál együttesei.
A Bukovinai Találkozásokat 1990 óta évente több helyszínen, a lengyelországi Jastrowiében, a romániai Hosszúmezőn (Campulung Moldovenesc), az ukrajnai Csernovicben és Bonyhádon rendezik meg. A fesztiválokon a soknemzetiségű tájegységből a 20. században elszármazott népcsoportok hagyományőrzői találkoznak.
Júniusban Jastrowiében a madéfalvi Mereklye tánccsoport képviselte a székelyeket, a kakasdi és garai székely csoportok a moldvahosszúmezei fesztiválon vettek részt, augusztusban a dél-lengyelországi Lubanban rendezendő találkozón az érdi székely kör tagjai lépnek fel – mondta Csibi Krisztina.