Új ipari park létesült Kaposváron

Elkészült Kaposvár új ipari parkja, az önkormányzat 356 millió forintot költött a gazdasági tevékenységhez szükséges infrastruktúra kiépítésére az 5,2 hektáros területen – mondta Szita Károly polgármester a helyszínen csütörtökön, sajtótájékoztatón.

A politikus beszámolt arról, hogy a Kaposfüredi úton található egykori katonai bázison megvalósított beruházást a Németh Istvánról elnevezett helyi városfejlesztési program mintegy 190 milliárd forintos keretéből finanszírozták, a kivitelező közlekedési csomópontot, közműveket, utakat, járdákat épített és biztosította a közvilágítást. A projektre Kaposvár meglévő ipari parkjainak telítettsége miatt volt szükség.
Már hat érdeklődő jelentkezett a terület megvételére, a szükséges pályázati kiírás hamarosan megjelenik – mutatott rá Szita Károly, aki hangsúlyozta, a város a lehető legtöbb embernek munkát adó, termelő beruházásnak szeretne helyet adni a területen.
A városvezető kitért arra, hogy a fejlesztés mellett a somogyi megyeszékhely 1,2 milliárd forintot költött három, már meglévő iparterületének korszerűsítésére az elmúlt két és fél évben, növelve az ott működő, több mint ezer embert foglalkoztató vállalkozások versenyképességét.
Szita Károly jelezte, hogy a városban egy másik ipari park is létesül állami fejlesztés keretében, a kivitelezés a végéhez közeledik. Ott működik majd a főként tűzoltójárművek gyártásával, felújításával foglalkozó állami tulajdonú BM Heros Zrt. gyártóközpontja és regionális szervize.
A Heros-projekttel párhuzamosan oktatási és képzőközpontot hoznak létre, továbbá a Kaposvári Egyetem és az Óbudai Egyetem összefogásával szeptemberben beindul a villamosmérnök-képzés a városban – fűzte hozzá.
A polgármester emlékezetett arra, hogy Kaposvár több városfejlesztési beruházásba kezdett az elmúlt években azért, hogy elindítsa a település 21. századi újraiparosítását, ezzel növelje a versenyképességét, elérje a teljes foglalkoztatottságot.
„Utóbbihoz már nagyon közel álltunk, a folyamatot a koronavírus-járvány lelassította, de minden gazdaságfejlesztési lépésünket az határozza meg, hogy akik dolgozni akarnak, munkához jussanak, azok is, akik a munkájukat a járvány miatt elveszítették” – fogalmazott Szita Károly.