Bakondi: súlyos a járványügyi helyzet a migrációs útvonalakon

Súlyos járványügyi helyzet alakult ki a migrációban érintett, legnagyobb kibocsátó államokban és a migrációs útvonalakon – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György elmondta, az egyik legnagyobb kibocsátó országnak számító Irán a koronavírus-járványban is súlyosan érintett; az Afganisztánból és Pakisztánból induló migránsok ezen az országon keresztül haladnak át és jutnak el Törökországba, majd pedig a balkáni útvonalra.
A járványveszély miatt a balkáni útvonalon lévő államok lezárták határaikat, így az illegális átjutások száma jelentősen csökkent. A már bejutott illegális bevándorlókat pedig zárt táborokba viszik – fűzte hozzá Bakondi György.
Kitért arra is, a Földközi-tengeren Spanyolország és Olaszország felé szinte megszűnt a migráció, a görög-török határról pedig a török hatóságok elvitték a migránsokat, ugyanakkor a görög szigeteken súlyos helyzet alakult ki, hiszen majdnem 42 ezer ember zsúfolódott ott össze.
A magyar határon idén eddig mintegy 9000 tiltott határátlépést akadályozott meg a hatóság; az utóbbi időszakban mérséklődött a bejutni próbálkozók száma: a napi 100-200 esetről 8-10-20-ra esett vissza – mondta Bakondi György.