Német közösségi házat hoznak létre Bátaszéken

Közösségi házat alakít ki a Bátaszéki Német Nemzetiségi Egyesület a Tolna megyei városban a német belügyminisztérium és a Miniszterelnökség támogatásával – közölte az egyesület elnöke az MTI-vel.

Kardos Gábor elmondta, a szervezet a német belügyminisztérium pályázatán egy regionális találkozási pont megvalósítására nyert el támogatást, amelyből egy német nyelvű könyvtárat alakítanak ki. A támogatásból berendezési tárgyakat, könyveket, informatikai eszközöket vásároltak, a könyvtárban óvodásoknak, általános és középiskolás diákoknak is tartanak majd foglalkozásokat.
A mintegy 450 négyzetméter alapterületű épületben, amelyet a települési önkormányzata adott át a helyi német nemzetiségi önkormányzatnak, teakonyhát és edzőtermet is létrehoznak. A házban lesz próbaterem hagyományőrző csoportok számára, klubszoba és rendezvénytér – tette hozzá.
Tájékoztatása szerint a német belügyi tárca 7300 eurós támogatást nyújtott a találkozási pont létrehozásához, a Miniszterelnökség a felújítás első üteméhez egyedi kérelem alapján húszmillió forinttal járult hozzá.
Az 1992 óta működő egyesületnek 123 tagja van, a szervezetnek eddig nem volt önálló közösségi háza. Az 1945 előtt többségben németek lakta városból a második világháború után több ezer németajkú embert telepítettek ki vagy hurcoltak kényszermunkára. A településen ősszel emlékeznek meg a németség kitelepítésére, ami 75 éve, 1946. november 28-án kezdődött el Bátaszéken.