Szijjártó: a migrációt adottságként kezelő brüsszeli politika veszélyes Európára

A migrációt adottságként kezelő és annak inspirálására építő brüsszeli politika veszélyes Európára és káros az afrikai országoknak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A tárcavezető tárgyalást folytatott Osman Saleh Mohammed eritreai külügyminiszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: ahhoz, hogy az afrikai országok képesek legyenek megtartani a népességüket, békére, biztonságra és gazdasági fejlődésre van szükség Afrikában. Ezért Magyarország nem ért egyet azzal a brüsszeli állásponttal, hogy el kell fogadni: az afrikai helyzet szükségszerű következménye a migráció, és helyes politika a migrációs folyamatok inspirálása – magyarázta. Hozzátette: ezzel szemben Magyarország egyetért Eritreával, hogy ha sokan eljönnek Afrikából, az veszélyezteti az ottani országok fejlődését.
Megjegyezte: sem Magyarország, sem Eritrea nem támogatja az ENSZ menekültügyi csomagját, amely keveri az illegális migrációt a menekültüggyel.
Az eritreai külügyminiszter hangsúlyozta: szeretnék, ha a lakosság a hazájában maradna, ezért nem jó, ha meghívják őket Európába.