Szijjártó: fontos, hogy milyen új termelési, kutatási kapacitások érkeznek Magyarországra

A magyar gazdaság sikere nagyban függ attól, hogy milyen új termelési, kutatási kapacitások érkeznek Magyarországra – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a közmédiának Németországból.

Szijjártó Péter szerint „joggal lehet önbizalmunk”, hiszen az elmúlt öt évben folyamatosan megdöntötték a Magyarországra irányuló beruházások rekordját. Azt mondta: Közép-Európában egyértelműen a magyar a legversenyképesebb és legkedvezőbb beruházó környezet.
Ezt tovább javítják most egy nagymértékű, átfogó beruházási programmal, amelyet az Európai Bizottságtól kapott engedély nyomán a jövő héten indítanak el – közölte.
Ennek keretében a munkavállalók létszámának megtartását vállaló és ezért beruházásokat végrehajtó vállalatoknak felső határ nélkül adhatnak támogatást a beruházott összeg maximum 50 százalékáig. Emellett újabb 2 százalékkal csökken a szociális adó, amelynek köszönhetően az így megtakarított összeget a munkáltatók vagy a munkavállalóik fizetésének növelésére, vagy működési, illetve beruházási célra fordíthatják.
A miniszter kiemelte: Baden-Württemberg Magyarország második legfontosabb partnere Németországon belül. 290 baden-württembergi vállalat 70 ezer magyarnak ad munkát, és a baden-württembergi vállalatokkal most is tárgyalnak magyarországi kapacitásaik további bővítéséről.
Szijjártó Péter hozzátette: mindazok az intézkedések, amelyeket a gazdasági akcióterv keretében hoztak, arra inspirálják a vállalatokat, hogy tovább vizsgálják újabb magyarországi beruházások lehetőségét.