Újabb védőeszközök és lélegeztetőgépek érkeztek Magyarországra

Egyéni védőfelszerelések és lélegeztetőgépek érkeztek kedden négy teherjárattal a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szerdai online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes ismertette: a három járat 31,5 tonna egyéni védőfelszereléssel érkezett Budapestre, egy járat pedig lélegeztetőgépeket és további védőfelszereléseket hozott.
Szerda hajnalban 2 035 000 kesztyű és 2 400 000 maszk érkezett 1 kamionnal és 1 repülőgéppel. (A sajtótájékoztatón elhangzott számokat az alezredes utólag, az eseményt követően pontosította az MTI-nek.)
Kiss Róbert közölte: kedden több mint 21 ezer liter kéz- és felületfertőtlenítő gél érkezett, ezt szerdán szállítják ki 20 kijelölt kórházba.
A hatósági házi karanténok száma tovább csökkent, 11 049-re – mondta, hozzátéve, hogy kedden a határátkelőknél 702 emberrel szemben rendelték el a korlátozó intézkedést. Ugyancsak kedden 14 szabályszegés miatt kellett intézkedniük hatósági házi karanténban levőkkel szemben a rendőröknek. Felidézte: március 12. óta ellenőrzik a korlátozó intézkedés alá vontakat, eddig 1181 szabálysértés miatt indítottak eljárásokat.
A kijárási korlátozások szabályszegőivel szemben kedden országszerte 1113 intézkedés történt: ebből 424 figyelmeztetés, 352 helyszíni bírság és 337 feljelentés volt. Március 28. óta ellenőrzi a rendőrség ezeknek a szabályoknak a betartását, azóta 28 610 intézkedésre volt szükség.
A járvánnyal összefüggő bűncselekmények miatt 265 eljárás indult, ebből 68 rémhírterjesztés, 26 közveszéllyel fenyegetés, 78 csalás valamint 15 járványügyi szabályszegés miatt. Eddig összesen 49 gyanúsítottat hallgattak ki.
A határforgalomról szólva elmondta: a teherforgalomban belépő oldalon Röszkénél és Hegyeshalomnál kell várakozásra számítani.