Izraeli-palesztin – Miniszterelnök: Belgium megtagadja a palesztinokkal szemben erőszakos izraeli telepesek belépését

Belgium megtiltja a palesztinokkal szemben erőszakot alkalmazó, Ciszjordániában élő szélsőséges izraeli telepesek belépését – jelentette ki Alexander De Croo belga miniszterelnök az X közösségi oldalon csütörtökön közzétett üzenetében.

A belga kormányfő bejegyzésében kijelentette: a civilek elleni erőszaknak következményei lesznek.
„Együtt fogunk dolgozni az Egyesült Államokkal a békét, a biztonságot és a stabilitást aláásó cselekményekben részt vevőkkel szembeni szankciók kidolgozásán” – tette hozzá.
Petra de Sutter miniszterelnök-helyettes, a közigazgatásért felelős miniszter szintén a közösségi oldalra feltöltött üzenetében mindenek előtt kijelentette: „Ciszjordánia megszállása sérti a nemzetközi jogot”.
Megerősítette: országa megtagadja a beutazást a Ciszjordániából származó azon izraeli telepesektől, akik részt vettek palesztinok elleni erőszakos cselekményekben. Közölte továbbá: azt fogja javasolni, hogy Belgium szorgalmazza az egész Európai Unióra kiterjedő beutazási tilalmat az erőszakos telepesekkel szemben.
„Nincs szabad belépés az erőszak, a rasszizmus és a gyűlölet számára” – tette hozzá a tárcavezető.
Az Európai Unió részéről Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő több ízben elítélte, hogy a Hamász iszlamista szervezet október 7-én Izrael ellen elkövetett átfogó támadása óta Ciszjordániában megnövekedett az izraeli telepesek által a palesztin lakossággal szemben elkövetett erőszak.
A héten az Egyesült Államok vízumtilalmat rendelt el a palesztinokkal szemben erőszakos izraeli telepesekkel szemben. Sebastian Fischer, a német külügyminisztérium szóvivője szerdán közölte,  hogy Németország szintén beutazási korlátozásokat fog alkalmazni. Azt is elmondta, hogy az uniós tagállamok külügyminiszterei jövő hétfőn esedékes találkozójukon megvitatják a radikális izraeli telepesekkel szembeni lehetséges szankciókat.