Kreml: az amerikai légvédelmi rendszerek nem változtatnak a végeredményen

Az amerikai légvédelmi rendszerek Ukrajnába szállítása csak hosszabbá és fájdalmasabbá teszi a konfliktust az ukrán fél számára, de nem változtatja meg az orosz célokat és végeredményt sem – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.

Mint mondta, Oroszország figyelemmel fogja kísérni az Ukrajnába irányuló további nyugati fegyverszállításokat, amelyek azt jelzik, hogy a konfrontáció folytatódni fog. Peszkov szerint az Egyesült Államok de facto „alaposan benne van” már a konfliktusban, amelyet el kíván nyújtani.
Kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a Nyugatot, amely miközben elítéli Oroszországot, „nem törődik a „kijevi rezsimnek” azokkal a bűntetteivel, amelyeket az már Oroszországhoz tartozó területek lakossága ellen követnek el.
Peszkov azt mondta, hogy a Kremlnek nem foglalt állást azzal a javaslattal kapcsolatban, hogy zárják le a határt a katonai nyilvántartásban szereplő állampolgárok előtt, mint ahogy azzal kapcsolatban sem, hogy minősítsék külföldi ügynöknek mindazokat, akik a részleges mozgósítás meghirdetése után elhagyták az Oroszországot. Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy Moszkva „negatívan” viszonyul ahhoz, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) körözést adott prominens orosz személyiségek ellen.
Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese keddi Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy „a kijevi őrültek” nagy hatótávolságú sorozatvetőkkel való ellátása „a leggyorsabb módja az ukrajnai konfliktus egy világháború visszafordíthatatlan következményeihez való eszkalálódásának”.
„A washingtoni megyei pártbizottság idős vezetőinek és a feltörekvő NATO-soknak legalább időnként be kellene kapcsolniuk az ellágyult agyukat” – írta Medvegyev.
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szavai, melyek szerint a szövetség vereségét jelentené Oroszország győzelme, annak egyenes megerősítését jelentik, hogy a blokk részt vesz a konfliktusban.
„Ahogy mondani szokás: ez nem a nagy észből, hanem a tiszta szívből jött. A becsületes norvég fickó végre beismerte ezt” – fogalmazott a volt orosz elnök.