Lengyel választások – Mateusz Morawiecki: kormányalakítási megbízás esetén a PiS egy stabil kabinet összeállítására törekszik

Amennyiben Andrzej Duda lengyel elnök megbízza a Jog és Igazságosságot (PiS) kormányalakítással, a tömörülés egy stabil kabinet összeállítására fog törekedni – jelentette ki vasárnap este Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő, reagálva a lengyel parlamenti választások előzetes eredményeire.

Morawiecki az exit pollok eredményeinek ismertetése után úgy fogalmazott, hogy „amennyiben az elnök a győztes tömörülés jelöltjét bízza meg a misszióval, egész biztosan stabil kormány összeállítására fogunk törekedni”.
A politikus egyúttal figyelmeztetett: a végleges eredményekre még várni kell.
„Lehet, hogy teljesen más számokkal ébredünk holnap. Lehet, hogy a PiS-nek nem 200, hanem például 212 képviselője lesz, ez teljesen más perspektívát teremt” – tette hozzá.
A PiS az exit pollok szerint a szavazatok 36,8 százalékát kapta meg, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 31,6 százalékára tett szert. Az eredmények alapján a 460 fős alsóházban a PiS 200 mandátumot, a KO 163 mandátumot, a Harmadik Út (Trzecia Droga) nevű koalíció 55 mandátumot, az Új Baloldal 30 mandátumot, a nemzeti radikális és az újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) pedig 12 mandátumot kapna.
Donald Tusk, a KO elnöke kijelentette, hogy csak a végeredmények ismertetése után indít koalíciós tárgyalásokat a többi ellenzéki vezetővel.
Andrzej Duda lengyel elnök a múlt héten közölte: az eddigi lengyelországi politikai szokáshoz híven, a választások után a győztes pártot bízza meg kormányalakítással.
A lengyel országos választási bizottság (PKW) szerint a választási végeredmények kedden várhatók.