Tizennégy ukrán támadás visszaveréséről számolt be az orosz védelmi tárca

Tizennégy ukrán támadás visszaveréséről számolt be kedden, a napi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov azt mondta, hogy az ukrán fegyveres erők mintegy 700 embert és több mint 60 páncélozott haditechnikai eszközt veszítettek. Közülük a donyecki régió déli részén, mint mondta mintegy 240-en, a Donyeck körzetében vívott harcokban pedig mintegy 235-en estek el.
A minisztérium tájékoztatása szerint egy orosz harci gép elsüllyesztett egy ukrán deszantoscsoportot szállító, amerikai, Willard Sea Force típusú motorcsónakot a Kígyó-szigettől keletre, a Fekete-tengeren.
A tárca szerint az orosz haditengerészeti egy Szu-30SZM típusú repülőgépe ugyancsak kedden egy ukrán felderítő hajót semmisített meg a Fekete-tengeren, orosz gázkitermelő létesítmények közelében.
A minisztérium tájékoztatása értelmében keddre virradóra négy ukrán drónt lőttek le Oroszország légterében; kettőt Moszkva megyében – Krasznogorszknál és Csaszcsinál – és ugyancsak kettőt Brjanszk megyében. Személyi sérülés nem történt.
A dróntámadások miatt reggel átmenetileg mind a négy moszkvai polgári repülőtér forgalmát felfüggesztették.
Alekszandr Bogomaz, a brjanszki régió kormányzója közölte, hogy az ukrán határon egy diverzánscsoport betörését hiúsították meg.
Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok kedden ukrán tüzérségi csapást.
Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, hogy az orosz hadsereg kiverte az ukrán erőket az általuk korábban elfoglalt Rabotine község központjából. Jevgenyij Balickij, a régió megbízott vezetője azt hangoztatta, hogy az ukrán fél ezen a frontszakaszon csak az elmúlt tíz nap alatt 1500 embert vesztett, amit 30 százalékos növekedésnek nevezett a korábbiakhoz képest.
Apti Alaudinov, a Csecsenföldön létrehozott Ahmat különleges alegység parancsnoka kedden a Telegram-csatornáján azt írta, hogy az Artyomovszk (ukrán nevén: Bahmut) melletti Kliscsijivka falu továbbra is orosz kézen van, hiába próbálkozik ott az ukrán haderő immár három hónapja áttörni a frontot. Állítása szerint a település néhány része a „szürke zónában” van és az ukrán tüzérség rendszeresen lövi őket, de az orosz erők „nem hagyják lélegzethez jutni” az ellenséget.
Alaudinov szerint az orosz hadsereg folytatja az előrenyomulást Kupjanszk felé.
Leonyid Paszecsnyik, a „Luhanszki Népköztársaság” Moszkva által megbízott vezetője a Telegramon azt írta, hogy a héten jelentősen csökkent a régió területén megkísérelt ukrán támadások száma. Megítélése szerint ez az orosz tüzérség eredményességének tudható be.