Zelenszkij: egy nap alatt csaknem hatmillió embernél kapcsolták vissza az áramot

Egy nap leforgása alatt csaknem hatmillió ukrajnai lakos otthonába kapcsolták vissza az áramot, a vezetékes vízellátással azonban továbbra is nagy gondok vannak – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legutóbbi videoüzenetében.

“A javítási munkálatok a pénteki terrorcsapás után is megszakítás nélkül folytatódnak. Természetesen még sok munka van a rendszer stabilizálásán” – mondta az elnök szombat éjszaki üzenetében. Kifejtette, hogy problémák vannak a távfűtéssel, és nagy gondok a vízellátással. A legnehezebb a helyzet a fővárosban, Kijevben és környékén, valamint főként Vinnicja és Lviv megyében. Ismételten azzal a felhívással fordult a nemzetközi partnerekhez, hogy biztosítsanak Ukrajnának megbízható légvédelmi pajzsot.
Kijelentette, hogy a Nyugat képes lenne száz százalékos védelmet nyújtani az ukrán embereknek az orosz rakétákkal szemben. “Ha megkapjuk, akkor az orosz terror fő formája, nevezetesen a rakétaterror egyszerűen lehetetlenné válna. Csak ez jelent biztonságot emberek milliói számára, és az egész katonai helyzet stratégiailag átalakulna. Minél kevesebb lehetősége van Oroszországnak a terrorra, annál több lehetőségünk lesz szavatolni a békét” – hangoztatta.
Az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat közben nyilvánosan cáfolta, hogy Ukrajna felújítaná a villamosenergia-exportját. Mint közleményében írta, Oroszország hamis levelet terjeszt, amelyben Volodimir Kudrickij, a vállalt vezetője állítólag erről írt az ukrán energetikai minisztériumnak. “Az oroszok megint megpróbálják elhitetni az ukránokkal, hogy az áramkimaradásokért az energetikai szakemberek a felelősek, nem pedig a kilenc nagyszabású orosz rakétatámadási hullám” – szögezte le a vállalat.
Olekszandr Kamisin, az ukrán állami vasúttársaság vezetője a Twitteren közzétette, hogy a kijevi központi vasútállomáson felállítottak egy újévi fenyőfát, amelyen a díszvilágítást szobabicikli tekerésével lehet felkapcsolni. “Háború? Áramszünet? Nincs karácsonyfa? Nem hiszitek el, mit találtunk ki” – írta a közzétett videofelvétel kísérőszövegében. A videofelvételen az látható, hogy a karácsonyfaégők felgyulladnak, miközben egy férfi tekeri a szobabiciklit.
Kirilo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról adott hírt, hogy az orosz erők vasárnap reggel megint lőtték a dél-ukrajnai Herszon központját, a támadás következtében hárman sérültek meg.
Pavlo Kirilenko, Donyeck megye kormányzója közölte, hogy a szombati orosz ágyúzások miatt egy civil meghalt egy másik megsérült a régióban.
Valentin Reznyicsenko, Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról adott hírt, hogy vasárnapra virradóra az orosz erők ötször nyitottak tüzet nehézfegyverekkel Nyikopol téréségére, egy 59 éves férfi megsebesült.
Az Ukrajinszka Pravda hírportál kormányzók beszámolóiból készített összefoglalójában azt írta, hogy szombaton az orosz erők Ukrajna nyolc megyéjében támadtak településeket és létfontosságú polgári infrastruktúrát, és legalább négy helyi lakos vesztette életét.