Csák János: a szellem nincs földrajzi határokhoz kötve

A szellem és lélek nincs földrajzi határokhoz kötve, időkön, generációkon nyúlik át – jelentette ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter a felvidéki Nádszegen, a Hangzó Helikon fesztivál megnyitóján vasárnap.

Csák János az egységes magyar kultúráról, annak megőrzésének és továbbadásának fontosságáról, illetve a magyar szellem teljesítményéről is beszélt az énekelt versek hagyományának megőrzését célul tűző, nagy sikerre visszatekintő vándorfesztiválon, amelyet most először tartottak a mátyusföldi Nádszegen.     A Hangzó Helikon fesztivál az irodalomról, a költészetről, a magyar szellem teljesítményéről szól – mondta a miniszter, rámutatva: a magyar kultúra számos nagyja a mai Magyarország határain túl született. Szerinte az egységes magyar kultúra, a szellemi és lelki örökség csak akkor marad meg, ha nem a külvilág, hanem a saját belső mércénkkel gondolkodunk. „A szellem meg a lelkek dolga nincsen földrajzi határokhoz kötve, az időkön, generációkon át nyúlik” – jelentette ki Csák János.     A miniszter a magyar Nobel-díjasokat és a zeneművészet magyar nagyjait például hozva elmondta: a 15 milliós magyarság olyan teljesítményeket tett le az asztalra, amelyekkel messze többet adott a világ civilizációjának, mint amennyit erről az asztalról elvett.
Kiemelte: ezeket az óriási teljesítményeket folyamatosan tudatosítani kell, mert ezek a teljesítmények alkotják azt a szövetet, amelyhez kötődünk, azt a hazát, amelyhez tartozunk.     Csák János felidézte: a Hangzó Helikon fesztivál ötlete két évtizeddel ezelőtt fogant meg, amikor Gryllus Dániellel, Cseh Tamással és többekkel együtt azon gondolkodtak, hogy amikor záporozik a sekélyes, talmi divatok kínálata, mit tehet ez a generáció azért, hogy a fiatalok megismerjék a kultúránkat. Elmondta: ekkor jöttek rá, hogy ennek eszköze az énekelt vers lehet, mivel ezek a fülbemászó dallamok olyanok lehetnek most, mint őseink esetében a népdalok, s formát adhatnak az érzések kifejezésére.     A miniszter hangsúlyozta a kultúra továbbadásának fontosságát, majd arról beszélt, hogy ma Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban saját nemzeti örökségüket számolják fel. Megjegyezte: ha valaki fel akarja számolni a saját kultúráját, annak a legjobb módja az, ha nem törődik az ősei által ráhagyott örökséggel.     A kultúráért és innovációért felelős miniszter elmondta: a magyar kormány nem hajlandó szétszakított nemzetben gondolkozni, mert csak egy magyar nemzet létezik, s ennek a magyar nemzetnek a teljesítményei a világ minden sarkából jönnek.
Hozzátette: az őseink által ezeregyszáz éven át megőrzött örökséget át kell adni a következő generációknak. „Nem lehet kevesebb a célunk, minthogy ezeregyszáz év múlva is éljenek itt magyarok” – hangsúlyozta Csák János.