Lengyel miniszter: a közép-európai fiatalok találkozója választ ad a mai idők nehézségeire

A közép-európai fiatalok találkozója választ ad a mai idők nehézségeire, megnyithatja a térségbeli együttműködés új fejezetét – jelentette ki Marek Kuchcinski, a lengyel kormányfői hivatal vezetője, tárca nélküli miniszter csütörtök este a délkelet-lengyelországi Krasiczynben rendezett nyári egyetemen.

Marek Kuchcinski és Mernyei Ákos Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) nemzetközi főigazgatója a rendezvény keretében két tölgyfát ültetett el a krasiczyni reneszánsz kastély parkjában. Az egyik fa a térségbeli nemzetek barátságát idézi fel, a másik pedig a Krasiczynben 2018 óta szervezett lengyel-magyar nyári egyetemet jelképezi, amelyen idén első alkalommal cseh és szlovák fiatalok is részt vesznek.
Mernyei Ákos Péter beszédében Illyés Gyula szavait idézve kijelentette: az idő kihívásaira „a fa a gyökereivel válaszol”. Az immár hatéves múltra visszatekintő krasiczyni nyári egyetem is „láthatólag nagyon erős gyökerekkel rendelkezik”, és, amint az elültetett fát is, tovább kell gondozni – tette hozzá.
Kuchcinski kijelentette: a két tölgyfa elültetése a régi kastélyparkban azt jelenti, hogy „mindnyájan bekapcsolódunk abba a történelembe, amely Közép-Európa nemzeteit köti össze”. Felidézte: az első tölgyfákat 400 évvel ezelőtt a lengyel republikánus hagyományt folytató Sapieha főnemesi család ültette Krasiczynban, a most elültetett fák növekedése pedig a jelenlegi cselekvés irányát, az együttműködést jelképezi.
Az MTI-nek Kuchcinski az ünnepség után elmondta: az, hogy a krasiczyni nyári egyetemen a négy visegrádi ország fiataljai találkoztak, „a térségbeli együttműködés új fejezetét nyitja”. A krasiczyni rendezvénysorozat „választ ad a mai idők nehézségeire, alkalmat nyújt a közös út kereséséhez” – húzta alá.
A krasiczyni rendezvényen több mint kétszáz hallgató vesz részt. A hétfőn kezdődött ötnapos programsorozat közvetlen folytatása a múlt héten Budapesten az NKE és a varsói Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet szervezésében megtartott I. Visegrádi Nyári Akadémiának.
A nyári egyetem pódiumbeszélgetésein a közép-európai politikai és gazdasági együttműködést, az oktatás és a tudomány előtt álló kihívásokat vitatták meg többek között Faragó Csaba, a Századvég Alapítvány külügyi vezetője, Mándli Klára, az Országgyűlés Hivatalának külpolitikai tanácsadója és Rosonczy-Kovács Mihály, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója közreműködésével.
A hallgatók újságírásról, márkaépítésről, diplomáciai protokollról szóló műhelyeken, táncházakon, közös sportrendezvényeken is részt vehettek. A közeli Przemysl város katonai temetőjében az első világháborúban elesett katonák sírjainál tisztelegtek, ellátogattak a przemysli erődrendszerbe.
A nyári egyetem zárónapján, pénteken a fiatalok még Przemysl város segédpüspökével, Stanislaw Jamrozekkel beszélgetnek, és közös szentmisén vesznek részt.