A Barátság kőolajvezeték leállása nem okoz akut problémát Magyarországon

A Barátság kőolajvezeték leállása érinti Magyarország olajellátását, de akut problémát nem okoz – mondta a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Hortay Olivért azzal kapcsolatban kérdezték, hogy kedden rakétatalálat érte a Barátság kőolajvezeték áramellátóját a belorusz-ukrán határon.
A szakértő elmondta: az elérhető információk alapján egy transzformátorállomást ért támadás, ami a Barátság kőolajvezeték működtetéséhez szükséges szivattyút látja el villamosenergiával.
Hozzátette: a vezeték leállása érinti Magyarország energiaellátását, mert az egész régiót, Magyarország mellett Szlovákiát és Csehországot is ezen látják el nyersolajjal. Biztatónak nevezte, hogy nem magát a vezetéket érte támadás, mert a transzformátorállomás könnyebben, gyorsabban javítható, és a hírek alapjáén minden érintett intenzíven dolgozik azon, hogy mielőbb helyreállítsa a vezeték működését.
Hortay Olivér kiemelte: Magyarországnak több hónapra elegendő nyersanyag- és üzemanyag-tartaléka van, akut problémát az eset nem okoz.
Elmondta azt is, a Barátság kőolajvezeték éves kapacitása 12 millió tonna, az Adria kőolajvezetéké 10 millió tonna, vagyis a Barátság vezetéken esetleg kieső nyersolajmennyiség jelentős része pótolható az Adria vezetéken. Megjegyezte: ami közép-, illetve hosszú távon kihívást jelenhet, az az, hogy olyan összetételű nyersolajat kell beszerezni a vezetéken, mint ami a Barátság vezetéken jön. Ez szükséges ahhoz, hogy a finomítók megfelelő módon működtethetők lehessenek.