Agrárminisztérium: krízistámogatás a magyar halgazdálkodóknak

Az elmúlt időszak takarmányár emelkedése, az orosz-ukrán háború okozta többletköltségek és a tavalyi aszály olyan súlyos hatással volt a magyar haltermelésre, hogy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program felszabaduló forrásaiból 3,1 milliárd forintos keretösszegű krízistámogatási konstrukciót dolgozott ki és hirdetett meg az Agrárminisztérium (AM) – jelentette be Feldman Zsolt, a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden, az MTI-nek küldött közleményben.

Az Agrárminisztérium célja a magyar haltermelés helyzetének stabilizálása, a magyar halellátás biztonságának fenntartása – fogalmazott az államtitkár, aki részletezte: a most megjelent pályázati felhívás mind a tógazdasági haltermelés, mind az intenzív üzemi haltermelés esetében kompenzációs lehetőséget biztosít a vállalkozások számára. A tógazdasági haltermelésnél maximum 101 237 forint/hektár, az intenzív üzemi haltermelésnél maximum 138 ezer forint/tonna támogatást igényelhetnek a halgazdálkodók. A támogatási kérelmek benyújtására 2023. július 23. napjától 2023. augusztus 31. napig van lehetőség.
Feldman Zsolt kitért arra, hogy az Európai Tengerügyi és Halászati Alap a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programon keresztül tud pénzügyi ellentételezést nyújtani a halászati és akvakultúra-ágazat szereplőinek az elmaradt bevételükért és azokért a többletköltségekért, amelyek az orosz-ukrán háború által okozott piaci zavar miatt és annak a halászati és akvakultúra-termékek ellátási láncára gyakorolt hatásai következtében merülnek fel. Az akvakultúra termelés során a 2022. évtől kezdődően a takarmány-, az energia és egyéb anyagok, szolgáltatások árai olyan mértékben emelkedtek, amelyek veszélyeztetik a hazai édesvízi haltermelés gazdasági fenntarthatóságát.
A támogatási konstrukció számítási alapja – amelyet az Európai Bizottság elfogadott – a takarmányár elmúlt időszakbeli növekedése, ugyanis az akvakultúra termelés költségszerkezetében az egyes tételek közül a takarmány képviseli a legnagyobb súlyt, termelési rendszertől és technológiától függően 30-60 százalékot. Az intenzív üzemeknél a kompenzációs támogatás kiszámítását a 2022-ben megtermelt halmennyiség (tonna) és a tonnánkénti takarmányköltség-növekmény szorzata adja. Segítségre azok a termelők jogosultak, akik 2022-ben igazolhatóan halat termeltek. A tógazdaságokban a haltermelés hároméves ciklusban történik, ezért azok a termelők jogosultak kompenzációs támogatásra, akik 2020-ban, vagy 2021-ben, vagy 2022-ben igazolható módon takarmányozást végeztek, valamint 2022-ben üzemelő tóterülettel rendelkeztek – mutatott rá Feldman Zsolt.
A felhívás a palyazat.gov.hu oldalon érhető el – olvasható a közleményben.