Katasztrófavédelem: 37 új, fecskendős tűzoltóautó áll szolgálatba uniós támogatással

Harminchét új, fecskendős tűzoltóautó állít szolgálatba az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), a beszerzést az EU támogatta.

Az OKF az MTI-hez kedden eljuttatott, Dóka Imre szóvivőhelyettes által jegyzett közleményében azt írta: a beszerzés a Széchenyi 2020 programban valósul meg. A projekt 2023 novemberében zárul, az Európai Unió 10 milliárd 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából, állami társfinanszírozással.,
A 320 lóerős MAN alvázra épülő tűzoltógépjárművek összeszerelését a BM Heros Zrt. Budapesti telephelyén végzik el.
Az új járműveknek 4000 literes beépített víztartálya és 250 literes beépített habképzőanyag-tartálya van, és menet közben szivattyúüzemre kapcsolva is folyamatosan képesek oltani. A kéttengelyes kivitelű, négykerék-meghajtású fecskendőkben 150 literes üzemanyagtartályt alakítottak ki – ismertették.
Idézik a közleményben Fülep Zoltán tűzoltó ezredest, országos tűzoltósági felügyelőt, aki azt mondta, az újonnan megjelenő és egyre gyakoribb, a klímaváltozás okozta veszélyhelyzetek rendkívül nagy leterheltséget jelentenek a készenléti és a gépjárműállománynak egyaránt.
Hozzátette: a szélsőséges időjárási események – így például a szárazság – nagy kiterjedésű vegetációs tüzeket okoznak, ezért korszerű műszaki megoldást kell találni arra is, hogy a vízhiányos területeken elegendő oltóvíz álljon rendelkezésre.
A program megvalósításával a főváros és valamennyi vármegyei igazgatóság járműparkja gyarapodik az új gépjárművekkel – olvasható a közleményben.