Orbán Viktor: a háborúpárti politikusokat el kell zavarni

Rá kell szorítani az európai vezetőket arra, hogy békepárti döntéseket hozzanak, a háborúpárti politikusokat el kell zavarni, ennek az eszköze a demokráciában a választás – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Ma Magyarországon csak a Fidesz és a KDNP áll ki a béke mellett – jelentette ki, azt hangsúlyozva, aki az ukrajnai háborút a harctéren akarja megnyerni, „az háborúra ítéli magát és világháborút kockáztat”.
Vegyük vissza a kezdeményezést, legyen tűzszünet és kezdődjenek tárgyalások, még mielőtt egy nagy európai háború kellős közepén találjuk magunkat – mondta.
A kormányfő hangsúlyozta: a történelembe visszatekintve azt látjuk, hogy minden háború első szakaszában indulat uralkodik a békepártiakkal szemben, akiket erőteljes morális nyomás alá helyeztek.
Hozzátette: a háborúpártiak akkor azt bizonygatták, hogy nincs más erkölcsileg helyes megoldása a helyzetnek, mint a háború, „ezért aki a béke oldalán áll, az valójában erkölcsileg helytelen álláspontot képvisel”.
Ahogy telt az idő, és kiderült, hogy a háború nem megoldás azokra a konfliktusokra, amelyek az európai nemzetek között létrejöttek, úgy tolódott el a háborúpártiak álláspontja a békepártiak irányába – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, „meg kellene spórolnunk” azokat az éveket, amelyek korábban világháborús pusztítással teltek.