Orbán Viktor: visszadobták Brüsszel költségvetési javaslatát

A brüsszeli EU-csúcson kidolgozatlannak, komoly tárgyalásra alkalmatlannak kellett minősíteni Brüsszel költségvetési előterjesztését, „vissza is dobtuk, hogy a bizottság jöjjön elő egy komolyabb javaslattal, de nagy csata volt” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című pénteki műsorában.

A kormányfő a brüsszeli Közmédia Központban készített interjúban kiemelte: van egy hatályos költségvetés, amelyet három évvel ezelőtt fogadtak el, ez hétéves időtartamra szól. „Még a felénél sem vagyunk, és most jönnek a brüsszeli pénznyelők, és azt mondják, hogy adjunk még 100 milliárd eurót, a tagállamok ezt dobják össze” – fogalmazott.
Hangsúlyozta: a hivatkozás két fontos nagy kiadási tétel, az egyik, hogy adjanak még több pénzt Ukrajnának, a másik pedig, hogy adjanak pénzt a migráció kezelésére.
Ennek egy része a külső határ védelmére menne, „amiről még lehetne is beszélni”, a másik fele pedig arra, hogy a bejutott migránsokat hogyan osztják szét egymás között, hogyan hoznak létre migránstáborokat, hogyan folytatják új pénzzel azt az elhibázott politikát, amelynek a következményeit Brüsszelben és más európai nagyvárosokban hétről hétre lehet látni – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: a migránsokkal együtt behozták a terrort, a bűnözést és azokat a konfliktusokat, amelyek Európán kívül, innen több ezer kilométerre vannak jelen.