Vizsgálat helyett erőszakosan fogdosta betegét egy fővárosi orvos

A fővárosi nyomozók befejezték az eljárást egy háziorvos ellen, aki a gyanú szerint hatalmi helyzetével visszaélt egy betege kárára – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján hétfőn.

Azt írták, hogy az adatok szerint egy nő 2021 nyarán lábzsibbadása miatt elment egy fővárosi szakorvosi rendelőbe, ahol az ügyeletes orvosnak elmondta panaszait. A doktor, miután a panaszokat meghallgatta, megkérte a nőt, feküdjön fel a kezelőágyra, majd vizsgálat helyett „orvosi hivatásából eredő hatalmi helyzetével visszaélve” fogdosni kezdte. A sértett ennek ellenállt, mire az orvos jelezte, hogy a vizsgálatot befejezte, és ellátás nélkül hazaküldte.
A nő ezután panasszal élt a betegjogi képviselőnél.
A police.hu azt írta, hogy a BRFK Nyomozó Főosztályának nyomozói az eset miatt büntetőeljárást indítottak, amelynek során az orvost szexuális kényszerítés bűntett és foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség miatt gyanúsítottként hallgatták ki, és őrizetbe vették.
Az is kiderült, hogy a férfinak 2020 óta nem volt érvényes praxisengedélye.
A BRFK nyomozói az eljárás lezártával az ügy iratait vádemelési javaslattal átadták az illetékes ügyészségnek – áll a rendőrség honlapján.