Fülöp Attila: pályázat segíti a fogyatékossággal élők munkához jutását

Csaknem kétszázmillió forintra pályázhatnak október 31-éig a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű emberek munkához jutását segítő szervezetek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn Szekszárdon.

Fülöp Attila a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató Ízlelő étteremben tartott sajtótájékoztatón elmondta: a pályázat célja, hogy a szervezetek mentorálással, tanácsadással, felkészítéssel megfelelő munkahelyekhez tudják juttatni a fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű embereket.
Ma Magyarországon körülbelül 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik, és legalább ennyien vannak, akik segítséggel képesek lennének munkát végezni – tette hozzá.
Emlékeztetett arra, hogy a minisztérium a közelmúltban több mint 43 milliárd forint értékű pályázatot írt ki a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására azoknak a cégeknek, amelyek nagy létszámban foglalkoztatnak ilyen embereket. A mostani kiírás inkább azok a cégeket segíti, amelyek nem tudják elérni a foglalkoztatható fogyatékos embereket – fűzte hozzá.
Az államtitkár hangsúlyozta: a szegénység legyőzésének kulcsa a szociális biztonság megteremtése, ennek alapja pedig a munkavégzés lehetősége. „Fontos, hogy ezt a lehetőséget azoknak is biztosítsuk”, akik valamilyen módon hátrányból indulnak – fogalmazott.
Ács Rezső, Szekszárd Fidesz-KDNP-s polgármestere arról beszélt: a tolnai megyeszékhelyen fontosnak tartják, hogy olyan segítséget nyújtsanak a hátrányos helyzetűeknek, amelynek igénybevételével a társadalom hasznos tagjainak érzik magukat. A város költségvetésének 400 millió forintos szociális keretéből 40 millió forint a saját forrás; a városban száz megváltozott munkaképességű ember dolgozik iskolákban, illetve az önkormányzati tulajdonú KT-Dinamic Nonprofit Kft. alkalmazásában.