Soltész: csaknem félmilliárd forint értékben újulnak meg templomok Tolnában

A magyar templomfelújítási program támogatásával 465 millió forint értékben 25 településen 31 templom újul meg Tolna megyében – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Decsen.

Soltész Miklós a helyi református templom előtt tartott sajtótájékoztatón hozzátette: az elmúlt tíz évben a kormány támogatásával Kárpát-medence-szerte több mint 3000 templom újult meg és több mint 130 épült.
“A magyar templomfelújítási program ennek folytatása: összesen 1800 templom felújításához járulunk hozzá, amelyek közül 400 a határon túli területeken áll” – közölte.
Kifejtette: a program válasz arra kérdésre, hogy mi a magyar emberek, a kormány, a nemzet hozzáállása a jelenlegi “történelmi” helyzethez.
Egyik oldalról a migráción keresztül “ráeresztenek Európára egy olyan kultúrát – a muszlimot -, amelytől legalább két évszázadig szenvedtünk, és amelyről tudjuk, hogy sok más vallással megfér, de sokkal erőszakosabb, mint a keresztény vallás” – mondta. Hozzáfűzte, Nyugat-Európában a nagyvárosok szenvednek ettől a helyzettől, és “háttérbe szorul a kereszténység”.
“A másik oldali nyomás a liberális diktatúra” – folytatta -, amelyben “Nyugat-Európa teljes mértékig benne van, de minket is próbálnak beleszorítani”. Olyan ideológiákkal, – a genderelmélettel és az LMBTQ-ideológiával – “bombázzák” fiataljainkat (…), amelyek teljesen ellentétesek a teremtett világgal. Ennek nagy veszélye van: “Nyugat-Európa-szerte templomok százait, ezreit zárják be, alakítják át kultúrházzá, mulatóhellyé, sok helyen mecsetté” – jelentette ki.
A magyar nemzet, a Kárpát-medence és a balkáni térség válasza erre a kereszténység erősítése – hangoztatta.
Azt mondta, a templomok felújítása egyben a helyi munkaerő támogatását és a településkép szépülését is jelenti. Ismertetése szerint a paksi választókerületben 220 millió forintból 3 római katolikus, 9 református és 1 evangélikus templomot újítanak fel 11 településen.
Potápi Árpád János, a dombóvári választókerület fideszes országgyűlési képviselője elmondta: 7 templomot újítanak fel 120 millió forintból. Hangsúlyozta, fontos a közösségek támogatása, és a hitéleten keresztül a magyar közösségeket erősítik.
Horváth István (Fidesz), a szekszárdi választókerület országgyűlési képviselője azt mondta, hogy a kormány felelősséget vállal a helyi közösségek életében. Ismertette: a választókerületben 9 településen 130 millió forintos támogatással újulnak meg templomok.
Papp Zsolt Endre decsi református lelkész az MTI-nek elmondta: 15 millió forintos támogatással a templombelsőt festik ki, és felújítják a csillagos eget ábrázoló mennyezetet. Így azután díszítették a templomot, hogy 1773-ban leégett, és egy évig a szabad ég alatt tartották az istentiszteletet – jegyezte meg.
Hozzátette, hogy korábban – a településképet meghatározó épületek felújítása elnevezésű program 35 millió forintos támogatásával – 70 millió forintért felújították a templom vízelvezetését és kicserélték a tetőt.
A templom 1402-ben épült, Tolna megye kevés gótikus emlékeinek egyike; a decsi gyülekezet jelenleg 170 tagot számlál, a vasárnapi istentiszteleteken 35-40 hívő vesz részt – mondta a lelkész.