Nőtt a születések száma az év első két hónapjában a családközpontú politikának köszönhetően

Mintegy ezerkétszázzal több gyermek született az év első két hónapjában, mint egy évvel korábban a kormány következetes, családközpontú politikájának köszönhetően – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken az M1-nek.

Novák Katalin ismertette, hogy január-februárban mintegy kilenc százalékkal több gyermek született, mint az előző év azonos időszakában, és 40 éve nem házasodtak annyian, mint most. A gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi arányszám szintén 40 éve nem látott szinten van, 1,55-re nőtt – tette hozzá.
Mint mondta: 2002 és 2010 között csökkent a házasságkötések és a születések száma, mert az akkori kormány többi között elvette az otthonteremtési támogatásokat, a családi adókedvezményt az egy- és kétgyermekes családoktól, valamint megszüntette a 13. havi nyugdíjat is, és ez szerinte bizalmatlansághoz vezetett. 2010-ben ez megfordult, a kormány tíz éve tartó következetes, családközpontú politikájának köszönhetően kezd visszatérni a bizalom: a fiatalok bátrabban kötnek házasságot, vállalnak gyermeket – vélekedett.
Az államtitkár bízik benne, hogy a tendenciát a koronavírus-járvány sem fékezi, fordítja meg hosszú távon. A kormány 2010 óta folyamatosan bővíti a családtámogatásokat, és fontosnak tartja azok megőrzését, mert abban hisz, hogy egy nemzet csak akkor lehet erős, ha az azt alkotó családok is erősek – hangsúlyozta Novák Katalin.
Tájékoztatott arról is, hogy a járvány miatt kialakuló helyzetben könnyebbé teszik a támogatások igénylését. A könnyítések között említette, hogy a babaváró támogatás igényléséhez elég csak a házaspár egyik tagjának bemennie a bankba, ha a másik fél meghatalmazza őt, és ezt a támogatást a veszélyhelyzet ideje alatt születő gyermekek után utólag, a veszélyhelyzet utáni két hónapban is lehet igényelni. Továbbá a veszélyhelyzet időtartama alatt azok, akik elveszítik a munkájukat, de később 3 hónapon belül újra munkát találnak, sem esnek el ezektől a lehetőségektől – mondta.
Tudatta azt is, hogy július elsejétől a cseden, gyeden és gyesen lévők is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam- és a KRESZ-vizsgadíj visszatérítésének lehetőségét. Ez, a KRESZ-tanfolyam és -vizsga esetében 25 ezer, a nyelvvizsga esetében 40 ezer forintos összeget jelentő támogatás több mint 130 ezer embert érint – tette hozzá.
A változásokról részletesen a www.csalad.hu honlapon lehet tájékozódni.