Pedagógiai intézményeket újítanak fel Tolnában

Két gyógypedagógiai intézmény és két pedagógiai szakszolgálat épületét újítja fel a Szekszárdi Tankerületi Központ Tolna megyében az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program támogatásával – közölte a központ az MTI-vel.

A szervezet 341 millió forintot fordít az iregszemcsei Göllesz Viktor, a zombai Berkes János gyógypedagógiai intézmény, valamint a Tolna Megyei Pedagógiai Szakszolgálat szekszárdi és bonyhádi épületének felújítására. A projekt 2021. január végén fejeződik be – írták.

Csurgai Andrea, a Tolna Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményének igazgatója elmondta: mindkét iskola teljeskörűen, a hozzájuk tartozó kollégium pedig részben megújul. A projekt keretében tetőt, födémet, elektromos vezetékeket, nyílászárókat cserélnek, vizes blokkokat újítanak fel, és akadálymentesítik az épületeket. Iregszemcsén 156, javarészt tanulásban akadályozott – értelmileg enyhén sérült -, Zombán többségében értelmileg akadályozott – közepesen sérült – gyermekek fejlesztésével foglalkoznak. Zombán olyan helyiségeket is kialakítanak, ahol – a növekvő számú – autista gyerekek fejlesztését végezhetik – tette hozzá az intézményvezető.

Király Gabriella, a pedagógiai szakszolgálat vezetője arról számolt be, hogy az akadálymentesítés mellett nyílászárókat, vakolatot javítanak az épületeken, Szekszárdon pedig új csoportszobákat hoznak létre. A két szakszolgálati intézmény a szekszárdi, bonyhádi és tolnai járásból évente mintegy négyezer gyermek és fiatal esetében többek között korai fejlesztést, logopédiai ellátást, gyógytestnevelést végez, és nevelési tanácsadást nyújt.

A tankerületi központ közleménye szerint a projekt sikeres megvalósítása hozzájárul a nevelési-oktatási egyenlőtlenségek csökkenéséhez.