A magyar kultúra napja – Márai-kiállítás nyílt Kassán

     Márai Sándor egykori kassai lakóházában nyílt kiállítás az író emlékére kedden, a magyar kultúra napján.

A tárlat a Csemadok Kassai Városi Választmánya és a Szlovák Nemzeti Múzeum-Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szervezésében, a Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai segítségével jött létre és válik állandó részévé a Márai-háznak, amelyet a magyar kormány mintegy 160 millió forintos támogatásával vásároltak meg.
A Márai-emlékkiállítás bemutatja Kassa történetét, az író ott töltött éveit időrendi sorrendben. Emellett fényképek, idézetek, felvételek szemléltetik Márai Sándor (1900-1989) további sikereit és az utána következő életszakaszát. A 220 négyzetméteres, hétszobás házban a család eredeti bútorai és tárgyai várják az érdeklődőket.
A Csemadok Kassai Városi Választmánya a magyar kormány támogatásával vásárolta meg a Kassa belvárosában található Mészáros utcai ingatlan emeleti lakását, amelyben 1913 és 1932 között Márai Sándor és családja élt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Márai-emléktárgyak vásárlását támogatta, a Szlovák Kulturális Minisztérium a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumán keresztül két fizetett alkalmazottat biztosít, a Csemadok biztosítja a helyszínt, a kiállítást és az üzemeltetés egy részét.
Az átadással egybekötött megnyitón részt vett Rudolf Schuster, Szlovákia volt köztársasági elnöke is.
Az eseményen Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kiemelte: Márai számára Kassa jelentette azt a varázslatos burkot, amelyet újra és újra felelevenített verseiben, naplóbejegyzéseiben. “Mint azt önmaga is bevallotta, rögeszméjévé vált ez a város” – fogalmazott, hozzátéve, hogy Kassa mindig is a “felvidék urbánus, kulturális vég- és fellegvára volt. “Olyan esszenciája van itt a magyar történelemnek, ami mi is érzünk, lépten-nyomon találkozunk vele” – jegyezte meg.
Az államtitkár kiemelte, hogy az emlékkiállítás megnyitásával egy régóta dédelgetett álom válhatott valóra, “Márai Sándor a mai napon hazatért a szülői házba, a magyar kormány kiemelten fontosnak tartotta, hogy megvalósulhasson ez a hazatérés”.
Potápi Árpád János megköszönte Jáky Juditnak, a Márai család leszármazottjának, hogy eredeti bútorokat, könyveket ajánlott fel a kiállításhoz.
Rigó Konrád, a szlovák kulturális tárca államtitkára szlovákul és magyarul elmondott beszédében arról szólt: nem lehet más feladatunk, mint hogy újraértelmezzük és korunknak megfelelő módon felépítsük azt a polgári identitást, ami Márai soraiból kiolvasható és ez “számunkra, Szlovákiában élő polgárok számára különösen fontos, hiszen Márai a mi Kassánk szülötte”.
Mint mondta: a Márai-féle polgáriság lényege nem egy világnézet. “Talán egy keretként érthető, a világ olyan kereteként, amelyben egyáltalán lehetséges a közös emberi élet, azoknak a feltételeknek az összessége, amelyek az egyes ember számára a szabadságot biztosítani tudják”. A politikus leszögezte: egy dolgot soha nem tűr el a Márai-féle polgári keret, ez pedig a szabadság, a vélemény szabadságának korlátozása, az emberi egyéniség háttérbe szorítása.
Az ünnepségen a Jáky család két tagja, Márai Sándor leánya és unokája sárga rózsával ksözönte meg Rudolf Schusternek, hogy kassai polgárként is személyesen ápolta az író emlékét.