A Chelsea nyerte az Európai-liga döntőjét

Chelsea kiütötte az Arsenalt a labdarúgó Európa-liga 2018–2019-es kiírásának bakui döntőjében.

A két összeállítást egy órával a magyar idő szerint este kilencórás kezdés előtt közölte az UEFA. A kezdőcsapat a Cheleanél Kepa – Azpilicueta, Christensen, David Luiz, Ámerson – Kovačić, Jorginho, Kanté – Pedro, Giroud, Hazard volt, míg az Arsenálnál: Čech – Kolašinac, Koscielny, Papasztathopoulosz, Monreal – Maitland-Niles, Xhaka, Torreira – Özil – Aubameyang, Lacazette.

Az első negyedóra a kupadöntőkre jellemző, óvatos játékkal telt. A 18. percben Kepa kivetődött, Lacazette lábát elkérte. Nem volt tiszta tizenegyes, de Rocchi játékvezető meg is adhatta volna. Nem adta, a VAR pedig neki adott igazat. A 28. percben a svájci Xhaka nagy lövése alig kerülte el a kaput. A labda kicsit borotválta a felső lécet. Az első félóra vége felé volt a Chelsea legjobb öt perce eddig a félidőben, de Čechnek még nem keleltt védenie. Aztán 33. percben vetődve védte Émerson Palmieri lövését. A 39. percben Olivier Giroud tizenhat-tizenhét méteres lövését Čech balra vetődve, bravúrral védte. Kétségtelenül veszélyesebbé vált a Chelsea. Világbajnokhoz méltó góllal szerzett vezetést a Chelsea-nek Olivier Giroud. A 49. percben az egykori Arsenal-játékos a korábbi Chelsea-kapus hálójába fejelt. Émerson Palmieri beadása után a Laurent Koscielnyt megelőző Giroud 10 méterről a kapu jobb alsó sarkába bólintotta a labdát. Chelsea–Arsenal 1-0 tíz percen keresztül próbálkozgatott az Arsenal, de igazi helyzet nélkül. A 60. percben aztán Eden Hazard balról beküldött labdáját Pedro, aki világ- és Európa-bajnok, háromszoros BL-győztes, már csak az Európa-liga hiányzik a gyűjteményéből, 16 méterről a bal sarokba lőtte a labdát, Chelsea–Arsenal 2-0. A 63. percben a két gólszerző büntetőt harcolt ki a Chelsea-nek, Maitland-Niles hátulról fellökte Giroud-t. Eden Hazard magabiztosan berúgta a tizenegyest, Chelsea–Arsenal 3-0. A 68. percben a néhány perccel ezelőtt csereként beálló Iwobi a tizenhatoson kívülről látványos lövéssel szépített.Chelsea–Arsenal 3-1. Eden Hazard akcióból is lőtt egy gólt, gyönyörűen búcsúzik (ha búcsúzik…). A nagy mecset játszó Olivier Giroud álompasszát középről, higgadtan passzolta a kapuba.Chelsea–Arsenal 4-1. Petr Čech Willian lövélse után mutatta be a negyedik óriási bravúrját. A búcsúzó kapus nélkül kétszer ennyit kapott volna az Arsenal.

A Chelsea 4-1-re nyert, s 2013 után újra megnyerte a második számú kupát. A londoni kékek az elmúlt nyolc idényben három évben is nyertek nemzetközi kupát, ilyenre az angol klubok közül csak a Liverpool volt korábban képes, a hetvenes–nyolcvanas években.