Időjárás-jelentés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:
—————————-
Európa legnagyobb részének időjárását egy többközéppontú ciklonrendszer határozza meg, amelynek a frontjai mentén változékony az idő. Többfelé esik eső, zápor, a Baltikumban és Ukrajnában hó is.
Nyugodt az időjárás Kelet-Európában, ahol a leszálló légáramlások hatására csapadékmentes idő a meghatározó.
Az Ibériai-félsziget keleti részén nagy területen 20 fok felett alakul a hőmérséklet, de helyeként már-már koranyárias, 25-26 fokos értékeket is mérnek.
Északkelet-Európában a zord, fagyos időjárás az elmúlt napokhoz képest szelídülni látszik, a ciklonrendszer okklúziós frontja mögött kissé enyhébb légtömegek érkeznek a térségbe.
A Kárpát-medence időjárására szombat estig az alacsony nyomású képződmény hullámzó hidegfrontja, majd egy kialakuló peremciklon csapadékzónája lesz hatással. Szeles napok jönnek.

Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:
—————————————————–

Délnyugat felől egyre nagyobb területen beborul az ég, újabb csapadékhullám érkezik. Éjszaka a középső, majd a délkeleti országrészben is egyre többfelé elered az eső. A Dunántúl déli részén jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.
Az éjszaka második felében északnyugat felől gyorsan csökken a felhőzet, a hajnali órákban már csak a Tiszántúlon maradhat több felhő, és ott reggelig még további eső, zápor kialakulhat.
Szombaton általában napos, gomolyfelhős idő várható, majd kora délután nyugat felől megnövekszik a fátyolfelhőzet. Számottevő csapadék már nem alakul ki. Az északnyugati, nyugati szél az ország északi felében erős lesz, egyes részeken viharos lökések is lehetnek. Délutántól fokozatosan veszít erejéből, majd szombaton ismét megerősödik a délire forduló szél a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében.

A hőmérséklet legalacsonyabb értéke általában 0 és 5 fok között valószínű, de az északi völgyekben gyenge fagy is lehet.
A hőmérséklet legmagasabb értéke szombaton 11 és 16 fok között várható.