Növekedett az építőipar teljesítménye

Áprilisban az építőipari termelés volumene 40,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése 34,3, az egyéb építményeké 47,9 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz mérve 3,8 százalékkal csökkent az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése – jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

Az épületeknél ipari, lakó- és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is az út- és vasútépítések eredményezték a növekedést – tette hozzá a KSH.
Az áprilisban mért éves növekedési ütem elmaradt az előző két hónapétól, különösen a 67,6 százalékos márciusi rekordtól, de ezzel is minden idők harmadik legmagasabb adata. Az előző hónaphoz mért csökkenés a magasépítési munkák 10,1 százalékos visszaeséséből ered, amit a mélyépítési teljesítmény 2,7 százalékos növekedése mérsékelt.
Az építőipar folyó áron számolt áprilisi termelése 306,480 milliárd forintot tett ki és ezzel a négyhavi termelési érték átlépte az ezermilliárd forintot, aminek 61,4 százaléka az épületek építéséből eredt, 38,6 százaléka a mélyépítési munkákból.
Az építőipari ágazatokat tekintve az épületek építésében 54,3, az egyéb építmények építésében 47,9 százalékkal, a speciális szaképítésben 23,4 százalékkal nőtt a termelés volumene tavaly áprilishoz mérve.
Az áprilisban megkötött új szerződések volumene éves összehasonlításban 4,4 százalékkal csökkent, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 19,0 százalékkal nőtt, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 19,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.
Az épületek körében a nagy értékű ipari beruházások mellett főleg oktatási és sportlétesítmények kivitelezésére kötöttek szerződéseket.
Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállománya változatlan áron számolva 6,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 50,3 százalékkal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 19,3 százalékkal kisebb volt, mint tavaly április végén.
Az év első négy hónapjában az építőipari termelés 45,8 százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához viszonyítva, az épületek építése 40,2 százalékkal az egyéb építményeké 56,6 százalékkal nőtt.