Október 23. – Tállai: 1956 a magyaroknak egy világháborúval ért fel

Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyaroknak egy világháborúval ért fel – jelentette ki a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Szíki Károly: A szabadság magvetői 1956 című könyvének csütörtöki ünnepélyes bemutatóján, Mezőkövesden.

Tállai András, aki egyúttal a térség fideszes országgyűlési képviselője, köszöntőjében rámutatott: fontos feleleveníteni 1956 emlékét, mert sokak szerint a magyar történelemnek e sorsfordító epizódját még nem dolgozta fel a társadalom. Nem is tehette, hiszen több mint három évtizeden át nem lehetett erről beszélni – fűzte hozzá.
Ma már sok részlet és emberi történet ismert ebből az időszakból, de még mindig rá lehet bukkanni megrázó sorsokra, epizódokra – mondta, megjegyezve: annak ellenére is, hogy az ötvenhatos eseményeket a jelenkori magyar történelemkönyvek az első és a második világháborúhoz hasonló terjedelemben tárgyalják.
Az államtitkár szavai szerint a kétkötetes művel “óriási értéket” hozott létre a szerző segítőivel. Ezúttal nem egy épülettel, infrastrukturális fejlesztéssel vagy egyéb beruházással, hanem ezzel a kulturális és történelmi értékkel lett gazdagabb a város – jegyezte meg.
Úgy vélekedett: sok hazai település megirigyelheti a most bemutatott könyvet, hiszen a forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára kevés helyen adnak ki hasonló visszaemlékezést. A mű különös jelentősége, hogy olyan emberek szólalnak meg benne, akik valamilyen formában megélték 1956-ot – emelte ki.
“Talán az utolsó órában vagyunk”, amikor az ezt az időszakot megélt emberek emlékei még papírra vethetők – hangsúlyozta Tállai András, jelezve: sokan, sok helyen nem élnek ezzel a lehetőséggel, de Dél-Borsodban, Mezőkövesden példaértékű összefogással sikerült átmenteni a múlt egy fontos darabját a jelennek és megőrizni az utókornak.