Evezős vb – Galambos Péter ezüstérmes Linzben

Galambos Péter könnyűsúlyú egypárban ezüstérmet szerzett pénteken a Linzben zajló evezős világbajnokságon.

A 32 éves váci versenyző az egyes pályán jól jött el a rajtból, és hamar az élre állt, egyedül a favorit olasz Martino Goretti tartotta vele a lépést. A táv negyedénél azonban már egyértelműen az olasz vezetett, a magyar evezős viszont biztosan tartotta a második helyet. A táv feléhez közeledve kettészakadt a mezőny, Galambos mellett még az ausztrál Sean Murphy követte belátható különbséggel a magabiztosan élen haladó Gorettit. Az ausztrál rivális 1000 méter után próbált ritmust váltani, nagyot csatázott Galambossal, aki előbb visszaverte ezt a támadást, majd 1500 után olyan hajrát nyitott, amely sok volt Murphynek. Goretti viszont eközben már mindkettőjüktől majdnem két hajóval meglépett, így Galambos a finisben csak megközelíteni tudta őt, az olasz győzelmét nem tudta veszélyeztetni.
A könnyűsúlyú egypárban – amely nem olimpiai szám – 33 versenyző nevezett.
A váciak versenyzője nagyszerű formában evezett a vb-n, előfutamában és negyeddöntőjében is a legjobbnak bizonyult, aztán az elődöntőből is simán, a harmadik helyen jutott tovább. Galambosnak ez az ötödik vb-érme, 2012 és 2016 után harmadszor végzett másodikként, 2010-ben és 2013-ban harmadik volt. A magyar evezős a felnőttek mezőnyében világversenyen idén szerezte meg az első aranyérmét, amikor június elején megnyerte a luzerni Európa-bajnokságot. Goretti a kontinensbajnokságon bronzérmes volt.
Tavaly német, svájci és amerikai evezős állhatott dobogóra ebben a versenyszámban, Galambos hatodikként zárt.
A 21. helyen végzett a Polivka Dóra, Krémer Eszter női kettes, amely pénteken a D döntőben 7:32.91 perces eredménnyel holland és francia riválisa mögött a harmadik helyen ért célba. A magyar egység féltávig az élen áll, utána azonban a két hajó elé került, a végén pedig még hajráznia is kellett, hogy legalább a többi riválissal szemben megtartsa a harmadik pozíciót. A versenyszám – amelyben 25 egység indult – szerepel az olimpia programjában, és a vb-ről a legjobb 11 szerez kvalifikációt Tokióra.