Giro d’Italia – Fetter a mezőnyben, Roglic-Evenepoel párharcra van kilátás 

Primoz Roglic és Remco Evenepoel párharca várható az összetett első helyéért a szombaton rajtoló Giro d’Italia országúti kerékpáros körversenyen, amelynek mezőnyében ott lesz Fetter Erik is.

Az EOLO-Kometa 23 esztendős magyar időfutambajnoka az MTI-nek adott korábbi nyilatkozatában célként tűzte ki, hogy az időfutamokon jól szerepeljen, külön készült rájuk, ezek mellett szökésekből szeretne minél jobb eredményt elérni, esetleg megkísérelni magára ölteni a legjobb fiatalt illető fehér trikót. Az olasz körversenyen másodszor szerepel, tavaly – a Magyarországról rajtolt Girón – összetettben a 83. helyen zárt, legjobb szakaszeredményeként 15. lett Nápolyban.
Egyenkénti indítással három szakaszt is teljesít a mezőny: a nyitóetapon 19,6, a 9. szakaszon 35 kilométer vár rájuk, az összetettre hatással azonban leginkább a 20., utolsó előtti etap lesz, mert a Monte Lussarira vezető 18,6 kilométer utolsó nyolc kilométere hegymenet lesz. További hat hegyi befutós szakaszon mérhetik össze erejüket azok, akik a rózsaszín trikóért, a Maglia Rosáért szállnak harcba.
A várakozások szerint közülük is kiemelkednek ketten: a világbajnok belga Evenepoel és az időfutamban olimpiai bajnok szlovén Roglic. Mindketten remek formában kezdték az évet, előbbi a februári UAE Tourt és két hete a Liege-Bastogne-Liege-t, utóbbi a tirrén-adriai és – épp Evenepoelt megelőzve – a katalán körversenyt nyerte meg. Roglic mellett a tapasztalat szólhat, a Vuelta a Espanán aratott három győzelme mellett volt már második a Tour de France-on és 2019-ben harmadik a Girón. Tíz évvel fiatalabb riválisa is nyert már háromhetest – ő a Vuelta címvédője -, ugyanakkor Girón még csak egyszer szerepelt, két éve nem is fejezte be a versenyt. További érv lehet Roglic sikere mellett, hogy csapata, a Jumbo-Visma még úgy is erősebb és a háromhetesek megnyeréséért vívott csatát tekintve tapasztaltabb kerettel érkezik, hogy két fontos segítőjét, Robert Gesinket és Tobias Fosst koronavírus-fertőzés miatt néhány nappal a rajt előtt elvesztette. Ugyancsak kérdéses, hogy bírja majd Evenepoel a kétezer méter feletti hegyeket és az ottani hideget, mivel hat ilyen emelkedő is van az útvonalban. A legmagasabb – azaz a Cima Coppi – a 2469 méteres Szent Bernát-hágó hágó lesz, amikor Svájcba teker át a mezőny.
„Senkinek nem kell őt bemutatni, sok nagy viadalon győzött már, úgyhogy nagy kihívás lesz ellene menni a végső sikerért” – nyilatkozta az M1 aktuális csatornának Roglic, aki előzetesen nem tudta megmondani, a verseny melyik szakaszában lesz igazán fontos jobbnak lennie fő riválisánál. „Persze az a legjobb, ha mindenhol én vagyok az első, de már az első időfutam is döntő jelentőségű lesz, aztán ahogy haladunk előre az időben, úgy válik majd minden egyes szakasz egyre fontosabbá” – tette hozzá. Roglic Valter Attiláról is beszélt, aki csapattársa a Jumbo-Vismánál: a szlovén bringás szerint a magyar kerékpáros „erős és kedves srác”. A Girón szintén a Jumbo-Visma színeiben induló ausztrál Rohan Dennis azt emelte ki, hogy jó lenne, ha megismételné 2020-as teljesítményét, amikor nagyban hozzájárult akkori csapattársa, a brit Tao Geoghean Hart végső sikeréhez, ugyanakkor most más körülmények között, más ellenfelekkel szemben kell helyt állnia.
„Egy ilyen versenyen bármi megtörténhet, de az a célom, hogy a legjobb tudásom szerint segítsem a csapatomat” – jelentette ki. Valter Attiláról úgy vélekedett, hogy a magyar bringásnak nagyon jó irányba változott a mentalitása, miközben végigjárta a nemzetközi ranglétrát a sportágban.
„Azt látom rajta, hogy nagyon motivált és mindig, minden körülmények között jól akar teljesíteni” – dicsérte Valtert Dennis.
Az olasz körversenyen 2020-ban diadalmaskodó Geoghean Hart azt mondta az M1-nek, hogy a lehető legtöbbet szeretné kihozni az idei viadalból.
„Hosszú verseny lesz, a három hét alatt végig türelmesnek kell lennünk és napról napra haladni. Szerintem nem csak két versenyzőről, vagy két csapatról szól ez a Giro, hiszen itt van több mint 20 csapat, rengeteg bringás, és egy ilyen viadalon bármi megtörténhet” – vélekedett a 28 éves sportoló.
Fetter Erik azt mondta, nem igazán szólhat bele más Roglic és Evenepoel párharcába, úgy vélte, ők ketten fogják uralni a versenyt és magasan kiemelkednek majd a mezőnyből. Közülük inkább a belga világbajnokot tartja esélyesnek, ugyanakkor óriási meccsre számít. A harmadik helyért is komoly küzdelmet vár, meglátása szerint a BORA-hansgrohe érhet oda az orosz Alekszandr Vlaszov vagy a német Lennard Kämna révén. Utóbbi azt mondta az M1-nek, hogy felkészültnek érzi magát, és jó erőnlétben várja a háromhetes küzdelmet.
„Nem várok túl sokat az első időfutamtól, inkább a másodikra és a harmadikra készülök, és remélem, sikerül azokon egy jót mennem” – nyilatkozta Kämna.
A fogadóirodáknál is kiemelkedik a Roglic-Evenepoel duó, az egyik internetes portálnál Evenepoel végső sikerére 1,70-es, Roglicéra háromszoros a szorzó, mindenki más diadala több mint tízszeres pénzt jelentene.
A 106. Giro d’Italián a 21 szakasz alatt 3489 kilométert és mintegy 51 400 méter szintkülönbséget kell teljesíteniük a bringásoknak. A viadal – öt év elteltével ismét – Rómában ér véget. A mezőnyt 22 csapat alkotja, egyaránt nyolc-nyolc kerékpárossal.