V4 kerékpárverseny – Lengyel siker a magyar szakaszon, Dina Márton a legjobb magyar

A lengyel Pawel Franczak nyerte a V4 nemzetközi kerékpárverseny szombati magyarországi szakaszát, amelyen a legjobb magyar Dina Márton lett.

A viadal díszvendége a kétszeres Giro d’Italia-győztes olasz Paolo Savoldelli volt, a 45 éves korábbi kerekes egyik olasz körversenyen nyert trófeáját is megtekinthették a szurkolók.

Pannonhalma, 2019. május 11.
A V4 kerékpárverseny mezõnye halad Pannonhalma határában 2019. május 11-én. A versenyzõknek a 168,7 kilométeres Budapest-Pannonhalma távolságot kellett megtenniük.
MTI/Krizsán Csaba

A 14 kontinentális és 14 regionális csapatot felvonultató 154 fős mezőnyben öt hazai csapat és összesen 31 magyar versenyző vágott neki a Budapesttől Pannonhalmáig tartó 168,7 kilométernek.
Az időjárás kegyes volt a mezőnyhöz, amelytől több, kisebb-nagyobb szökevénycsoport is elszakadt. A pannonhalmi körözés végére minden kísérletet hatástalanított a főmezőny, amely végül több részre vált szét. Így a végső sikerért egy 16 fős boly hajrázott, amiben a lengyel Pawel Franczak bizonyult a leggyorsabbnak az egyaránt szlovén Kristijan Hocevart és Ziga Rucigajt megelőzve.

Pannonhalma, 2019. május 11.
Az aranyérmes lengyel Pawel Franczak (k), az ezüstérmes szlovén Kristijan Hocevar (b) és a bronzérmes szlovén Ziga Rucigaj (j) a V4 kerékpárverseny eredményhirdetésén Pannonhalmán 2019. május 11-én. A versenyzõknek a 168,7 kilométeres Budapest-Pannonhalma távolságot kellett megtenniük.
MTI/Krizsán Csaba

Legjobb magyarként a Pannon Cycling Team kapitánya, Dina Márton a 13. helyen zárta a viadalt.
Dina az MTI kérdésére elmondta, már az elejétől jól érezte magát, s csapattársaival végig kontrollálták a 42,631 kilométeres óránkénti átlagsebességű versenyt. Elárulta: a körözésre érve elfogytak, ekkor már igyekezett aktívan versenyezni és támadni, ám nem sikerült sok riválist leszakítania.
“Az utolsó körben pedig háromszáz méterre a céltól felkapta a láncot a hajtómű, és megállt a hátsó váltó. Ki kellett lépnem a pedálból, és lábbal raktam feljebb. Mire újraindult, elment mindenki a csoportból, onnan pedig már lehetetlen volt jó eredményt elérni” – idézte fel csalódottan Dina.

Eredmény, V4 kerékpárverseny, Budapest-Pannonhalma, 168,7 km:
1. Pawel Franczak (lengyel, Voster ATS Team) 3:57:26 óra
2. Kristijan Hocevar (szlovén, Meblo Jogi Pro-Concrete) 3 másodperc hátrány
3. Ziga Rucigaj (szlovén, Ljubljana Gusto-Santic) azonos idővel
…13. Dina Márton (Pannon Cycling Team) 26 mp h.