Vízilabda Eb – Varga Dénes győzelemre készül

Kimondva is győzelemre – és az azzal biztosan járó olimpiai kvalifikációra – hajt Varga Dénes, a Duna Arénában vasárnap kezdődő Európa-bajnokságra házigazdaként készülő magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya.

“Elsősorban az Európa-bajnoksággal foglalkozunk, de nem szabad elfelejtenünk, hogy még nem vagyunk kint az olimpián. Én viszont ennél továbbmegyek, ahogy már korábban is fogalmaztam, ezúttal is elmondom, azzal a szándékkal vezetem ezt a csapatot, hogy megnyerjük a tornát” – nyilatkozta a Bajnokok Ligája-győztes Ferencváros olimpiai bajnok klasszisa a kontinensviadal előtti utolsó sajtótájékoztatón.
Varga Dénes úgy véli: nem szabad, hogy teher legyen az, hogy a csapat hazai közönség előtt szerepel, sokkal inkább élvezni kell a helyzetet, hogy ilyen környezetben, telt ház előtt, egy csodálatos közönség előtt ugorhatnak medencébe.
Märcz Tamás szövetségi kapitány arról beszélt, hogy jól halad az együttes felkészülése, ezt jelezte az olaszországi Cuneóban az elmúlt héten rendezett nemzetközi négyes tornán aratott diadal is. Ugyanakkor biztos abban, hogy az ottani európai ellenfelek, a görögök, illetve a világbajnok olaszok is jobban fognak játszani a Duna Arénában.
“Persze ugyanezt várom az én csapatomtól is, fizikailag még jobbak leszünk, de taktikailag, összeszokottság tekintetében és a begyakorolt elemek kivitelezésében is előrébb tudunk majd lépni” – mondta a kapitány, aki külön kiemelte, hogy a telt házas Duna Arénában csodálatos sportélménnyel gazdagodnak majd a nézők és a csapat egyaránt.
A férfiválogatott keretében hét ferencvárosi játékos kapott helyet, akik az elmúlt években sikert sikerre halmoztak. Märcz Tamás megjegyezte, ez segítheti a csapatot, hiszen amellett, hogy könnyebben megvan az összeszokottság, ezek a vízilabdázók még pozitívabb hangulatot teremtenek az együttes körül.
A férfiak kedden a törökök ellen kezdik szereplésüket, Märcz Tamás szerint ez a mérkőzés még csak egy jó kis gyakorlás lesz a spanyolok elleni csoportrangadóra, amit majd a Málta elleni találkozó követ.
Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya arról beszélt, hogy a keretszűkítésnél az elmúlt évek legnehezebb döntését kellett meghoznia, de véleménye szerint szerkezetileg és a csapategységet tekintve is ez a legjobb együttes, amit az elmúlt hetekben nyújtott teljesítmény bizonyított is.
“Persze a puding próbája az evés, de mi elsősorban a szerdai, oroszok elleni mérkőzésre készülünk, az előtte lévő két meccs amolyan örömünnep lesz a lányoknak. Az orosz és a görög találkozó viszont olyan értékmérők, melyek megmutatják ennek a válogatottnak a potenciálját” – vélekedett a szakember, aki vasárnap Horvátország, hétfőn pedig Szlovákia ellen dirigálja tanítványait, majd a két rangadót követően Szerbia ellen zárja a csoportkört.
Keszthelyi Rita csapatkapitány kiemelte, a dunaújvárosi torna – amelyet megnyert a gárda – elérte azt a célt, amit szolgálnia kellett, önbizalmat és magabiztosságot tudtak belőle meríteni. Hangsúlyozta, a nyári világbajnokság óta mindenki nagyon sokat fejlődött egyéni felelősségvállalásban és helyzetkihasználásban is. Hozzátette, a csapatszerkezet szempontjából is előrébb lépett a gárda, amely megerősödve ugorhat medencébe az Eb-n. Keszthelyi Rita megjegyezte, nem szabad messzire előre gondolniuk, mérkőzésről mérkőzésre kell felépíteniük magukat.
Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke az előkészületekről azt mondta, sportszakmailag és rendezéstechnikailag most jön a vizsga, az elmúlt tíz hónapban lépésről lépésre készültek fel egy minőségi Európa-bajnokságra.
Az Eb-n mindkét nemnél egy olimpiai kvóta szerezhető. A férfiaknál az ötkarikás címvédő szerbek, a világbajnok olaszok, valamint a vb-ezüstérmes spanyolok indulása már biztos, míg a nőknél csak a vb-ezüstérmes spanyolok tokiói résztvevők.