A lengyel légtér megsértése miatt bekéretik a varsói fehérorosz nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét

Bekéretik a varsói fehérorosz nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a lengyel légtér megsértése miatt – jelentette be kedden a lengyel külügyi tárca.

A lépésről a lengyel kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága ülésén döntöttek. A testületet kedden Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter hívta össze azon információk miatt, hogy a lengyel határ közelében gyakorlatozó fehérorosz erők légieszközei kedd reggel megsérthették a lengyel légteret.
A lengyel nemzetvédelmi tárca kedd esti közleménye szerint a bizottság megerősítette, hogy a lengyel légtérbe két fehérorosz helikopter repült be. Magáról a gyakorlatról a fehérorosz fél korábban tájékoztatta Varsót.
Az incidens miatt Blaszczak  a lengyel-fehérorosz határon szolgáló katonák létszámának növelését rendelte el, valamint „többleterők és eszközök, ezen belül harci helikopterek odacsoportosítását”.
A történtekről Varsó tájékoztatta a NATO-t.
A védelmi tárca közleményében felidézték: Oroszország és Fehéroroszország az utóbbi időben „fokozta a Lengyelország ellen irányuló hibrid hadviselést”. További lehetséges provokációkra figyelmeztetve, a közleményben az információk „felelősségteljes terjesztését és kommentálását” kérik, mivel ezeket – mint írják  – az orosz és fehérorosz kormány is felhasználhatja.
2021-ben Lengyelország fokozott migrációs nyomás alá került Fehéroroszországgal közös határán. Azóta migránsok ezrei próbáltak meg bejutni lengyel területre, idén 16 ezer ilyen esetet tartanak számon. Varsó a válságért a minszki vezetést tette felelőssé mondván, hogy közel-keleti és afrikai állampolgárokat utaztat repülőgéppel Minszkbe azzal a hamis ígérettel, hogy a fehérorosz határon keresztül könnyen bejuthatnak az Európai Unióba. Lengyel vádak szerint az akciót Moszkvával egyeztették.
Fokozott üldöztetéseknek van kitéve a fehéroroszországi lengyel kisebbség is.
Szombaton pedig Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő aggodalmát fejezte ki annak kapcsán is, hogy Wagner-zsoldosok közelednek a lengyel határhoz.