A montenegrói miniszterelnök nem támogatja Milo Djukanovic elnökjelöltségét

Azt az elnökjelöltet fogja támogatni március 19-én Dritan Abazovic montenegrói miniszterelnök, aki európai értékekkel rendelkezik, és Milo Djukanovic hivatalban lévő köztársasági elnök szerinte “nem testesíti meg ezeket az erényeket”.

Dritan Abazovic a montenegrói közszolgálati televízió beszámolója szerint azt is bejelentette, hogy pártja vezetése hamarosan összeül, és akkor döntenek arról is, hogy a hét elnökjelölt közül hivatalosan ki mellé állnak, az a valaki viszont bizonyosan nem Milo Djukanovic lesz.
Az Adria-parti országban március 19-én tartanak elnökválasztást, amely elemzők szerint vízválasztó lehet, hiszen eldőlhet, hogy Montenegró az európai uniós jövőt választja-e, vagy hátat fordít az eddigi iránynak, és inkább Oroszország felé fordul.
A köztársasági elnöki bársonyszékért hét jelölt indul, de Milo Djukanovic hivatalban lévő államfő teljesen biztos a győzelmében, és egy kedd esti kampányrendezvényen már arról is beszélt, hogy miután megnyeri a választást, már csak arra van szükség, hogy az általa vezetett Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) is megnyerje a parlamenti választásokat, és ezzel bizonyítsa erejét. Mint mondta, ezzel stabilizálódna Montenegró, és folytatná európai útját.
A további hat jelölt közül a várakozások szerint a legtöbb szavazatot Andrija Mandic, a szerbbarát Demokratikus Front (DF) jelöltje szerezheti meg.
A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy egyik elnökjelölt sem fogja megszerezni a szavazatok több mint felét az első fordulóban, így második forduló megtartására lesz szükség. A felmérések szerint a második fordulóba mindenképpen bekerül Milo Djukanovic, az viszont egyáltalán nem biztos, hogy győzni is tud majd.
Milo Djukanovic támogatottsága az utóbbi években csökkent, a legutóbbi parlamenti választásokon pártja ellenzékbe került, és – a kormányalakítási ellentétek miatt – a köztársasági elnök jogköreit is szűkítette tavaly a podgoricai parlament.
A köztársasági elnök megbízatása öt évig tart, s legfeljebb még egy időszakra választható újra. Az államfő tisztsége elsősorban protokolláris, képviseli az országot külföldön, jóváhagyja a törvényeket, kiírja a parlamenti választásokat, javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, valamint az alkotmánybíróság elnökére és tagjaira. Emellett javaslatot tehet a parlamentnek népszavazás megtartására, amnesztiát hirdethet, különböző állami kitüntetéseket adhat át.