Andrzej Duda elítélte, hogy auschwitzi téma került be a lengyel belpolitikai vitába

Elítélte szerdán Andrzej Duda lengyel elnök, hogy auschwitzi téma került be a lengyel belpolitikai vitába egy ellenzéki újságíró bejegyzése, valamint az arra reagáló kormánypárti kampányfilm miatt.

„A német bűntettek áldozatainak emlékezete szent és érinthetetlen” – írta az államfő Twitter-oldalán. Aláhúzta: az áldozatok millióinak tragédiáját nem szabad a politikai harcban kihasználni. „Ez méltatlan cselekedet, amelyre nincs mentség” – tette hozzá.
Az elnök azt követően nyilatkozott így, hogy Lengyelországban heves vitát váltott ki Tomasz Lisnek, a jelenlegi kormányt gyakran bíráló ismert újságírónak, a Newsweek hetilap lengyel kiadása volt főszerkesztőjének Twitter-bejegyzése, valamint a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt erre reagáló rövidfilmje.
Andrzej Duda ugyanis hétfőn aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomásgyakorlás feltárására a belbiztonság és az energetika területén. Lis ezt követően a Twitteren azt írta: „Meglesz a kamrája Dudának és Kaczornak” (Kaczynski beceneve). Ezt sokan úgy értelmezték, hogy az újságíró gázkamrával fenyegeti az államfőt, valamint Jaroslaw Kaczynskit, a PiS elnökét.
A PiS szerdai videófilmjében felidézték: Auschwitzban a náci németek több mint egymillió embert gyilkoltak meg, és a második világháború idején hatmillió lengyel állampolgár veszítette életét. A videóban Lis bejegyzését is bemutatták, és feltették a kérdést: vajon a lengyelek ilyen jelszó alatt akarnak tüntetni június 4-én? Aznap ugyanis Donald Tusknak, a fő ellenzéki párt, a Polgári Platform elnökének felhívására kormányellenes tüntetést tartanak Varsóban.
A PiS videófilmjét több ellenzéki politikus bírálta. Az auschwitzi emlékmúzeum Twitter-oldalán pedig azt írta: sérti az áldozatok emlékét, ha a belpolitikai küzdelem bármelyik résztvevője eszközként használja az auschwitzi tragédiát. „Ez a közvita erkölcsi és intellektuális romlásának szomorú, fájdalmas és megengedhetetlen megnyilvánulása” – húzták alá.