Az európai emberi jogi bíróság elítélte Oroszországot a Greenpeace aktivistáinak jogellenes letartóztatása miatt

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden elítélte Oroszországot a Greenpeace környezetvédelmi szervezet harminc aktivistájának 2013-as jogellenes letartóztatása és fogva tartása miatt – közölte a strasbourgi székhelyű szervezet.

Az aktivisták 2013 szeptemberében, a holland zászló alatt navigáló Arctic Sunrise hajóval megközelítették az északi-sarkvidéki vizeken elhelyezkedő, az orosz Gazprom olajvállalathoz tartozó egyik fúrótornyot, hogy az olajfúrások ellen tiltakozzanak. Miután két aktivista megpróbált felmászni a torony tetejére, az orosz parti őrség letartóztatta őket, és hajójukat hat napon keresztül a murmanszki kikötőbe vontatta. Ott a tiltakozás összes résztvevőjét őrizetbe vették, és kalózkodás miatt vádat emeltek ellenük. A vádakat később vandalizmusra minősítették át, végül az ellenük folyó eljárást amnesztia keretében megszüntették.
Ítéletében a törvényszék megállapította, hogy „bár az aktivisták kártérítést kaptak a Hollandia és Oroszország közötti, az incidenssel kapcsolatos peren kívüli egyezséget követően, az orosz hatóságok továbbra sem ismerték el, hogy a panaszosok emberi jogait megsértették”.
A bíróság azt is kimondta, hogy az a hatnapos időszak, mialatt a hajójuk orosz ellenőrzés alatt állt, szabadságmegfosztást jelentett az aktivisták számára. Ezt a fogva tartást a hatóságok nem rögzítették nyilvános jegyzékben, ami sértette a kérelmezők szabadsághoz és biztonsághoz való jogát – mutatott rá a határozat.
Az EJEB szerint habár az aktivisták ezt követő és a két hónappal későbbi szabadon bocsátásukig tartó fogva tartását hivatalosan nyilvántartásba vették, ezek az intézkedések önkényesek voltak, mivel nem volt világos, mivel vádolják őket. A bíróság hozzátette, hogy Moszkva megsértette az aktivisták véleménynyilvánítási szabadságát is „a környezetvédelemmel kapcsolatos, jelentős érdeklődésre számot tartó témában”.
A testület szerint a jogsértés megállapítása önmagában elegendő elégtételt jelent a felpereseket ért nem vagyoni kárért.
Tavaly júniusban az orosz parlament megszavazta az EJEB joghatóságának megszűnését az országban. A strasbourgi testület szerint azonban Oroszország a szóban forgó jogsértések idején még tagja volt a törvényszéknek, ezért az ítéletet kötelessége végrehajtani.