Kínai külügyi szóvivő: Tajvannak nincs joga képviselethez az ENSZ-ben

Tajvan Kína része, és nincs sem oka, sem joga képviseltetni magát az ENSZ-ben vagy más, államiságot igénylő nemzetközi szervezetben – jelentette ki kedden Pekingben Mao Ning, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Arra reagált, hogy tajvani tisztségviselők az ENSZ New York-i székházában  egy sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy Peking tévesen értelmezi a világszervezet közgyűlésének azon határozatát, amely Kína ENSZ-beli képviseletére vonatkozik, ezért Tajpej arra kéri diplomáciai szövetségeseit, hogy közös levélben kérjék António Guterres főtitkártól a határozat értelmezését.
„A tajvani Demokratikus Progresszív Párt (DPP) tisztségviselői elferdítették az ENSZ Közgyűlésének 2758. számú határozatát, nyíltan megkérdőjelezve a nemzetközileg elismert „egy Kína” elvet, és hazugságokat terjesztenek Tajvan függetlensége érdekében. Ezek rendkívül veszélyes szeparatista provokációk” – emelte ki Mao Ning.
Megjegyezte, hogy az említett, az ENSZ-közgyűlés 26. ülésszakán, 1971. október 25-én elsöprő többséggel elfogadott határozat „a Kínai Népköztársaság kormányának képviselőit Kína egyetlen legitim képviselőjeként ismeri el az ENSZ-ben”.
Kijelentette: semmis az Egyesült Államok és néhány más ország által előterjesztett javaslat az úgynevezett kettős képviseletre, amely arra irányul, hogy Tajvan továbbra is helyet foglalhasson az ENSZ-ben.
„Az ENSZ Közgyűlésének 2758-as határozata egyszer és mindenkorra, politikailag, jogilag és eljárási szempontból is megoldotta egész Kína, beleértve Tajvan képviseletének kérdését az ENSZ-ben. Világossá tette, hogy Kínának csak egy képviselői helye van. Tajvan tartománynak a nemzetközi szervezetek tevékenységében való részvételével kapcsolatos minden kérdést az egy Kína elv keretében kell kezelni” – szögezte le a szóvivő.
Hangsúlyozta, hogy a tajvani kérdés tisztán Kína belügye, és a DPP vezetői nem fognak tudni nemzetközi kérdést csinálni belőle „külső segítséggel sem”.